2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A Nébih a méhek védelmében kiemelten ellenőrzi a növényvédelmi szerek használatátForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-26 20:55:14
Címkék: Bihari hírek
A házi méhek és a vadon élő beporzók védelmében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tavasszal országszerte kiemelten ellenőrzi a növénytermesztők növényvédelmi tevékenységét, különösen a méhmérgezések szempontjából kockázatosnak ítélt gyümölcsösökben – tette közzé a hivatal szerdán a honlapján.

A haszonnövények védelmében kijuttatott rovarölő szer helytelen felhasználás esetén akár méhmérgezést is előidézhet, ami komoly kárt okozhat a méhészeknek, másrészt súlyos kártérítési felelősséggel terheli a gondatlan gazdálkodót – figyelmeztet a Nébih.

A megyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői az ellenőrzések során a növényvédőszermaradék analitikai vizsgálata céljából mintákat vesznek, illetve növényvédelmi technológiai ellenőrzéseket végeznek. Az ellenőrzésekre az ország több mint 200 pontján számíthatnak a gazdálkodók.

Amennyiben az ellenőrzések nyomán a hatóságok jogsértést tárnak fel, növényvédelmi bírság szabható ki, amelynek összege – a jogsértés természetétől és súlyosságától függően – 15 ezer forinttól 150 millió forintig terjedhet – hívja fel a figyelmet a hivatal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!