2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Munkagéppel pótolnák a dolgozókatForrás: vg.hu
Utolsó módosítás: 2018-04-26 22:18:12
Címkék: Bihari hírek
Jelentősen nőtt a kereslet az építőgépek és rakodógépek piacán, de az európai konjunktúra hatására hat-nyolc hónapra nyúltak a szállítási határidők. A most megrendelt munkagépeket nem biztos, hogy az idén kézbe vehetik a vevők, az állami pályázati támogatásokat előre kellene hozni.

Már az első negyedévben 10-15 százalékos forgalomnövekedést jeleztek az új gépek és berendezések kereskedői, vagyis az erre az évre várt 5 milliárd forintnál jobban is nőhet a bevétel, amely már tavaly is meghaladta a 20 milliárdot – minderről Csorba Kázmér, az Építőgép Forgalmazók és Bérbeadók Szövetségének (ÉBSZ) leköszönő elnöke, a Kuhn Rakodógép Kft. ügyvezetője tájékoztatta a Világgazdaságot. A szakember szerint alábecsültnek tűnik az a múlt évi előrejelzés, amely 10 milliárd forintos forgalombővülést vetít előre a folyó és a következő évre is a hazai piac 95 százalékát lefedő szövetség tagjainak számára. Az igények számottevően megélénkültek minden téren, vagyis az építőipari, a rakodógépek és a különböző daruk iránt is.

Az építőipari vállalkozások hatékonyságnövelését és technológiaváltását célzó, három évre ütemezett, 20 milliárd forintos állami gépesítési pályázat hatása is látszik a megrendelésekben és az árajánlatok beszerzésekor.

Mivel pedig építőipari konjunktúra van Európa sok más országában, megnőtt a gépek és berendezések szállítási határideje.

Csorba Kázmér tapasztalatai szerint amire korábban két-három hónapot kellett várni, arra most akár nyolc-tíz hónapot is, mert hiánycikké váltak főegységek, például a gépekhez való motorok. Éppen emiatt fontos és észszerű lenne az idén 8 milliárdos kerettel elindított gépesítési pályázat büdzséjét átütemezni, a támogatásból még 8 milliárdot 2018-ra előrehozni, mert nem biztos, hogy akik most nyernek, az idén használatba tudják venni az új gépeiket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!