2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Hitelből venne nyaralót? Nem egészen úgy van, mint lakásvásárlásnál, erre kell figyelniForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-08 22:00:40
Címkék: Bihari hírek
A döntés előtt számos egyedi tényezőt figyelembe kell venni, még akkor sem érdemes lendületből belevágni, ha egy korábban felvett lakáshitel miatt tapasztaltnak gondolja magát az ember hitelügyekben. A legfontosabb tudnivalók 4 pontban.

1. Ami mindent visz: az ingatlan besorolása a tulajdoni lapon

A bank számára a hitelnyújtáshoz elsődleges lesz a fedezetként megjelenő ingatlan értéke. Ezen értéket pedig jelentős mértékben befolyásolja az ingatlan besorolása. Pénzügyi szempontból teljesen lényegtelen, hogy mi nyaralónak szeretnénk használni a kinézett kis házat, jelentős eltérés lesz a hitelezhetőség szempontjából az ingatlan besorolása miatt:
lakóház: sok nyaraló lakóház besorolással bír, ezek esetében a legkönnyebb a hitelfelvétel, a bankok a klasszikus  https://bankmonitor.hu/hitelek/lakashitel/ hasonlóan a piaci érték 80%-ig nyújtanak hitelt
nyaraló: már valamivel alacsonyabb a felvehető hitel, jellemzően a piaci érték 60%-70%-ig terjed
mezőgazdasági területen kivett gazdasági épület, vagy külterületen lakóház és udvar besorolás: a hitelezhetőség ezen esetben alapvetően az elhelyezkedésen múlik. Amennyiben egy adott ház belterülethez közel, vagy szinte már a településbe integrálódva jelenik meg, a finanszírozhatóság 60% körüli alakul. Amennyiben a ház tanyasias környezetben található, a bankok által kínált hitelösszeg nem fogja meghaladni a piaci érték 40-50%-át. (Piaci értékről bővebben egy kicsit később)

Elhelyezkedését tekintve, legyen az nyaraló, vagy lakóház, extrém esetet képviselnek az árterületen található ingatlanok. Ezek megvásárlására hitelt csak akkor nyújtanak a bankok, ha árvízre is kiterjedő biztosítás sikerül kötnie a leendő tulajdonosnak.

2. Banki elvárások az ingatlannal szemben

Nyaraló esetében sokaknak érthetően alacsonyabb a műszaki színvonallal szembeni elvárásuk. Banki szempontból azonban a hitelezhetőséghez elengedhetetlen, hogy legalább komfortos legyen a kiszemelt ház. A komfortos minősítést akkor éri el egy ingatlan, ha fűtéssel, hideg/meleg vízzel és fürdőszobával rendelkezik.

Könnyűszerkezetes épületek esetén sok banknál az u.n. EME (Építőipari műszaki engedély) megléte az elvárás.  
Bankmonitor 

3. Mennyire értékeli a bank a kiszemelt ingatlant?


A hiteligénylők sok esetben szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a nyaralóövezetben található ingatlanokra vonatkozó banki értékbecslések a vételárnál lényegesen alacsonyabb értéket mutathatnak. Kevésbé ismert, de az értékbecslés kimenetelét jelentősen befolyásolhatja az adott településrészre elfogadott rendezési terv és a beépíthetőségi szabályok is.

4. Tanácsok a jó döntéshez

Az első és legfontosabb tanács, hogy még szerződéskötés és foglaló kifizetése előtt érdemes látnia a vevőnek, hogy az adott ingatlanra mennyi hitelt és milyen feltétellel folyósítanak a bankok. Ebben az esetben nem szükséges a településrendezési szabályzatot bújni és kitalálni, vajon hogyan értékeli majd a bank a kiszemelt ingatlant és ebből adódóan mennyi hitelt hajlandó rá adni. Nyaralók, kivett gazdasági épületek és külterületen található lakóházak hitelezési folyamata közel sem olyan standard, mint egy belvárosi használt lakásé. Ebből adódóan a banki ajánlatok sokkal nagyobb mértékű eltérést fognak mutatni, azaz a körültekintés többszörösen kifizetődő lehet.

Egyes bankoknál költségmentesen lebonyolítható az ingatlan értékbecslése és a hitelt igénylő személyének a minősítése, azaz a felvehető hitel összege és feltételei pontosan meghatározhatók.

Fontos kiemelni, hogy egy nyaraló a luxusvagyontárgyak közé tartozik, így a nyaralóra felvett hitel esetében még inkább átgondolandó, hogy a család milyen mértékű havi hiteltörlesztést vállal biztonsággal.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!