2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nyugatra vándorolnak már a napszámosok isForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-08 22:07:59
Címkék: Bihari hírek
Nincs, aki leszedje a magyar szamócát.

Hiába emelkedtek az elmúlt években az alkalmi munkabérek – ma már 800-1400 forint közöttiek az óradíjak – alig lehet megfelelő napszámost találni – írja a Népszava. A munkaerőhiány miatt pedig egyre nagyobb gondot okoz a 800-900 hektárnyi hazai szamócaföldön a szüret, pedig ezzel a munkával a közmunkásbér kétszeresét, háromszorosát is megkereshetik a napszámosok.

„A napszámoshiány egyik oka, hogy sokan Ausztriába, Németországba mennek mezőgazdasági idénymunkára mert ott 8-10 eurós, 2500-3100 forintos órabérrel számolhatnak, s ezzel a magyar gazdák nem versenyezhetnek” – mondta a Népszavának Apáti Ferenc, FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A szakember megjegyezte: van olyan szamóca-nagytermelő, aki éppen a munkaerőhiány miatt hagyott fel ennek a gyümölcsnek a termesztésével.

Elvileg Romániából, Ukrajnából és a Vajdaságból is jöhetnének alkalmi vendégmunkások, ám északkeleti szomszédunkból az emberek inkább Lengyelországba mennek. A román alkalmi munkások pedig meg sem állnak Olaszországig, Spanyolországig. A Vajdaságból is szívesebben mennek az emberek Ausztriába – írja a lap.

Apáti szerint az elkövetkező 10 évben sem javul a hazai munkaerőhelyzet. A társadalom elöregedése, a kivándorlás, az egyes kistérségek kiürülése nem sok jóval kecsegtet. Emiatt mind kiélezettebbé válik majd a munkaerőért folytatott küzdelem, ami további béremeléseket gerjeszt a kertészeti ágazatban is. Ez pedig megjelenik majd a gyümölcs árában is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!