2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Nőtt az ipari termelés márciusban a naptárhatástól megtisztított adatok szerintForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-08 22:46:12
Címkék: Bihari hírek
Márciusban az ipari termelés volumene 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól, amikor azóta is példátlan mértékben 13,9 százalékkal nőtt a kibocsátás. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 1,9 százalékkal nőtt, mivel idén márciusban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2017-ben - jelentette az első becslése alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző havitól 0,7 százalékkal elmaradt az ipar szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított teljesítménye márciusban.

A termelés az év első három hónapjában 2,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a főbb ágazatokban a nyers adatok átlagos körüli termeléscsökkenést mutatnak, a gépek és gépi berendezések gyártása terén viszont nagyobb volt a visszaesés.

A hideg idő miatt az energiaszektorban nőtt a termelés.

Ezen túlmenően, néhány kisebb súlyú ágazatban volt nagyobb a kibocsátás márciusban, mint egy évvel korábban.

Visszatérhet a növekedés

A Takarékbank szakértői kommentárja szerint, a következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés (áprilisban két munkanappal több volt, így a nyers adat megközelítheti a kétszámjegyű növekedést), részben új autómodellek hazai gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben pedig a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására.

Kedvező, hogy az erőteljes belső kereslet miatt egyre erősebb szerepet játszik az ipar belföldi értékesítése, amit az építőipari boom is támogat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!