2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Beindul a nagyüzem a kiskertbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-13 21:42:08
Címkék: Bihari hírek
Minden virágzik, zöldül, és az utolsó fagyos éjszakáknak is búcsút intünk, ugyanakkor a kártevők és kórokozók is teljes gőzzel munkába állnak. Lássuk, milyen teendők várnak ránk májusban a kertben!

Virágok és társaik

A fagyosszentek elmúltával az összes fagyérzékeny virág (egynyáriak) a szabadba kerülhet, a dáliát is el lehet ültetni. Időszerű az egynyári virágok vetése, mint például oroszlánszáj, körömvirág, pillangóvirág, napraforgó. A gyepet újravethetjük vagy pótolhatjuk magvetéssel a régi fű közé. Kiültethetjük a vízi- és mocsári növényeket a kerti tó vizébe, amely lassanként már felmelegszik. A hagymás virágokat hagyjuk visszahúzódni, és csak az elszáradt leveleket távolítsuk el, így áll majd rendelkezésre elegendő erő a következő évi bő virágzáshoz. A hónap végén néhány szobanövényt is kivihetünk a szabadba. Az érzékeny edényes növényeket kihozhatjuk a teleltetőhelyükről.

Zöldségek és fűszernövények

A téli káposztaféléket minél korábban vetjük el, annál erősebb lesz a növény a tél előtt. A vetéssorok közötti talajt újra és újra mulcsozni kell, így laza marad. Minél nagyobb a növény, annál többször lehet mulcsozni. A gyomok sajnos ismét erőre kapnak, a legtöbb gyomnövényből azonban komposzt készíthető. Vigyázat! Ne keverjünk virágzó gyomnövényt a komposzthoz, mert a magokról elszaporodnak.

A karósbab vetésére is érvényes, hogy a kevesebb néha több! Karónként legfeljebb hat szem babot vessünk. Időszerű a káposzta, karalábé, póréhagyma, saláta és zeller kiültetése. Az uborkát, batátát, paradicsomot és paprikát a hónap közepén lehet a földbe helyezni. Az érzékeny növényeket takarjuk le fátyolfóliával. A zellergumó nem fejlődik ki, ha a növény csak egyetlen egyszer is megfázott.

Hogyan bírjuk virágzásra a leanderünket?

A leander virágzását egyik legnagyobb mértékben befolyásoló tényező a teleltetés. A legmegfelelőbb hely számára egy hűvös, sötét, párás hely. A tövét tartsuk ilyenkor is nedvesen. Egy másik fontos tényező a tápanyagutánpótlás. A leander rendkívül tápanyag- és vízigényes növény, és csak a tűző napon szépül meg igazán. Nagyon lényeges a leander rendszeres visszametszése, főleg kétévente. A metszések hiányában a növény felnyúlik. Ilyenkor csak arra ügyeljünk, hogy ne drasztikusan metsszük vissza őket. Az elvirágzott részeket vágjuk le, ellenkező esetben a leander elkezd a magra és a termésre dolgozni, ami a virágzás szempontjából nem jó. Ha leanderünk kinőtte a cserepét, akkor érdemes a növényt megfiatalítani. Szedjük ki a növényt a cserépből, a gyökeret vágjuk vissza körülbelül húsz százalékkal, végül az egész növényt arányosan metsszük vissza, és így ültessük be az új tápanyag közegbe, így 2-3 évig még ugyanabban a cserépben megél.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!