2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Autót vagy más értékes tárgyat adott el? Mutatjuk, mire figyeljen az adóbevallásnálForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-14 16:41:21
Címkék: Bihari hírek
Hogyan kell adózni az ingó vagyontárgyak átruházásából származó jövedelem után? Ennek a részleteit mutatta be az Adózóna.

Az adótörvény szerint akkor kell adózni az ingó vagyontárgyak eladása utána, ha ez az értékesítés gazdasági tevékenység keretében történik. Gazdasági tevékenységnek az számít, ha a magánszemély a tevékenységet üzletszerűen, illetőleg tartósan vagy rendszeres jelleggel folytatja, feltéve, hogy a tevékenysége ellenérték elérésére irányul vagy azt eredményezi, és a tevékenység végzése független formában történik.

Az ellenérték fejében végzett tevékenység abban az esetben is lehet üzletszerű, ha az egyszeri, de mindig vizsgálni kell az eset összes körülményét.

Általánosságban az egyszeri értékesítés nem eredményez adóalanyiságot, legyen az értékesítés tárgya akár egy padláson talált régiség, ajándékba kapott aranyékszer vagy személygépkocsi. Ha azonban valaki rendszeresen régiségek után kutat, azokat felvásárolja, rendszeresen értékesíti, úgy elmondható, hogy ez a tevékenység gazdasági tevékenységnek minősül.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!