2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Már a Tescónál is van kétórás munkanapForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-14 17:19:20
Címkék: Bihari hírek
A Lidl volt az első diszkontlánc, ami bevezette a kétórás részmunkaidőt, írja a Blokkk.com. Most a Tesco is megpróbálkozik vele a munkaerőhiány orvoslására, igaz, a brit hátterű lánc óvatos duhaj. Egyelőre csak hétvégi munkavégzésre vonatkozik a lehetőség.

A Lidl robbantott először a boltos világban a kétórás részmunkaidő bevezetésével. A részmunkaidő egyébként roppant hasznos az áruházláncoknak, hiszen különösen a kereskedelemben jellemző a forgalom, ezen keresztül egyes munkafolyamatok napon belüli hullámzása.

Bevett dolog a részmunkaidő

A boltokban a 145 ezer eladó, árufeltöltő, pénztáros közel negyede, 34 ezer fő részmunkaidős munkavállaló. Ez ésszerű is, hiszen amikor sok a vásárló, akkor több eladókézre, amikor kevés, akkor kevesebbre van szükség. Már az a korábbi bolti gyakorlat is megváltozott, hogy a pénztáros csak a pénztárban ül. Ha nincs annyi vásárló, akkor megy árut feltölteni, vagy éppen takarítani, még a szupermarketben is.
A Lidlnél már létező gyakorlatot vesz most át a TescoForrás: AFP/Justin Tallis

A legsokszínűbb részmunkaidős palettát a Lild kínálja, ahol 2-3 órás műszak már huzamosabb ideje van, hétvégére hirdetve a munkalehetőséget. De van 5, 6 ,7, és természetesen 8 órás műszak is. Persze a bér is ehhez igazodik, ugyanakkor nyilván sokan vannak, akiknek ragyogó alkalom a részmunkaidős munkavállalás. Ez még egy másik munkahely mellett is vállalható, kiegészítő jövedelemszerzési lehetőséget jelent.

Most lépett a Tesco is.

Balatoni boltjaiban kínál kétórás részmunkaidős foglalkoztatási lehetőséget. De van olyan munkakör, amit azzal hirdet, hogy másodállásban is végezhető, és akkor is, ha csak néhány szabad órája van egy héten a munkavállalónak.

Egyébként máshol is van kétórás munkalehetőség, például online, csomagküldő áruház is keres raktári kisegítő munkára diákokat, reggel fél hat és fél nyolc között. De ilyen lehetőséggel takarítási munkákat vállalók is találkozhatnak.
Egy napon belül is változik a kiskereskedelmi áruházak forgalmaForrás: Getty Images/iStockphoto/Pixfly/Pixfly

Ezt lehet csinálni két óra alatt

A bolti munkavégzésnek vannak olyan elemei, melyek rövidebb időszakra összpontosulnak.

Ilyen lehet például a nyitás előtti árufeltöltés, takarítás, a zárás utáni rendcsinálás, vagy a nyitvatartási időszak bármely szakaszára ütemezett nagyobb árubeszállításnál az áruátvétel.

De lehetnek rövidebb, kiemelkedően zsúfolt értékesítési időszakok is, például a késő délutáni, kora esti órákban.

Ilyen a boltos kereskedelem, ehhez alkalmazkodni pedig ésszerű munkaszervezési megoldás, különösen akkor, ha nincs elég munkáskéz a boltban sem. Az viszont már másik kérdés, hogy az eladó, ha sok pénzt akar keresni, nem a részmunkaidős állást keresi, hanem a teljes munkaidőst.

Összességében csökkent a részmunkaidős foglalkoztatottak száma az elmúlt években néhány ezer fővel.

Jócskán megdrágult a vasárnapi munkavégzés is

A korábbi vasárnapi boltzárnak és az újranyitásnak volt egy ága, a vasárnapi pótlék mértékének kérdése, ami sok vitát kavart. A vasárnapi boltzár időszakában vegyes rend volt, a szabály szerint akkor is szabadon nyitva tartó benzinkutaknak, virágboltoknak, édességboltoknak például maradt a régi 50 százalékos vasárnapi pótlék, de a más boltosnak, akik legfeljebb öt vasárnap nyithattak ki, ott már 100 százalékot kellett fizetni.

Az újranyitást követően egységesen 50 százalék lett a boltokban a vasárnapi pótlék mértéke.
A Tesco is hétvégén teszi elérhetővé a kétórás részmunkaidőtForrás: AFP/Justin Tallis

Ennek összege viszont nagyot nőtt, hiszen a pótlékot az alapbér után kell kiszámolni, az pedig sokat emelkedett a boltzár eltörlése óta.

A bolti dolgozók, eladók, pénztárosok, árufeltöltők havi bruttó átlagkeresete 2016 áprilisában, a vasárnapi újranyitást követően 150 ezer forint felett mozgott (pontosan 156 ezer forint volt ebben a hónapban, de az átlagkeresetek hónapról hónapra változnak). 2018 elejére a bolti dolgozós keresetek már 200 ezer forint felett jártak, tehát két esztendő távlatában jócskán megemelkedtek.

Így ugyanilyen arányban nőtt a vasárnapi pótlék is.

Ez azt jelenti, hogy a korábbi átlagos 4-5 ezer forintos vasárnapi pótlék ma már 6-7 ezer forint körül mozog. Ha így emelkednek tovább a boltos bérek, belátható időn belül meglesz a 100 százalékos pótlékmérték a régihez képest. Egy biztos ma is, mégpedig az, hogy a cégeknek sokkal drágább a vasárnapi nyitvatartás.

Nincs összesített kimutatás arról, hogy vasárnap hány bolt tart nyitva. A bevásárlóközpontok 10 ezer üzlete igen, a nagyobb élelmiszeres és iparcikkes láncok (bútor, barkács, sportszer, műszaki) több ezer áruháza úgyszintén, de számos kisbolt is felhúzza a redőnyt vasárnap.

Az üzletek nagyobb része azonban most zárva tart.

Megfigyelhető azonban, hogy egyes boltok, áruházak már megkurtították a vasárnapi nyitvatartás hosszát, és feltehetően a kisboltok közül is kevesebben nyitnak ki a hét utolsó napján: se elég pénz, se elég munkáskéz nincs hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!