Utolsó módosítás: 2018-05-15 20:17:44 |
|
A fővárosból érkeztek vendégek, hogy tanulmányozzák a berettyóújfalui példát. Diétás étrendet készítenek a városban az étel-intoleranciában szenvedő gyerekeknek.
A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete szervezésében Budapestről három csoport már harmadik alkalommal érkezett a város kollégiumának konyhájára, hogy megtapasztalják, ott miként működhet, és mitől lehet sikeres a diétás közétkeztetés. Emellett a látogatás célja volt még, hogy megismerjék a helyi csoport már országos hírűvé vált tevékenységét. Az újfalui csoport 2016 novemberében alakult. Működésük során a Berettyóújfalu és a város környéki lisztérzékenyek, illetve étel-intoleranciában szenvedők (glutén-, tej-, laktóz-, szója, kukorica-, rozs-, tojásérzékenység) számára nyújt segítséget, az ezzel kapcsolatos „új” élet- és étkezési mód és megismertetésével foglalkozik.
Saját főzőkonyhájukban
A budapesti érdeklődők egy tartalmas napot töltöttek Berettyóújfaluban. Érkezés után rövid előadást hallhattak a Közintézmények Szolgáltató Irodája (KÖSZI) által végzett közétkeztetési tevékenységben ellátott diétás étkeztetésről, valamint az intézmény és a helyi csoport kapcsolatáról.
Berettyóújfalui önkormányzata 2015. november 2. óta saját főzőkonyha üzemeltetésével látja el a diétás étkezést igénylő gyermekeket. Ezen étkezés keretében magasabb nyersanyagnormával dolgoznak ugyan, ez viszont az érintett szülők részére nem jelent többletköltséget, a szülők az önkormányzat döntése alapján a normál étkezés térítési díját fizetik.
A diétás konyha indulása óta szoros kapcsolat alakult ki a szülőkkel, recepteket, ötleteket osztanak meg egymással. Országosan kuriózumnak számít, hogy az önkormányzat támogatásával, a diétás konyha dolgozóinak segítségével, a helyi csoport havonta közös főzéseket, sütéseket rendez.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|