2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Sokaknak még mindig nem esett le a tantusz: így kell adózni ingatlaneladás utánForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-16 20:07:05
Címkék: Bihari hírek
2017-től él az új jogszabály, mely meghatározza, mennyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

2017. január 1-jétől az ingatlanértékesítésből származó jövedelem esetén a szerzés évét követő évet elsőnek tekintve az 5. évben értékesített ingatlanból származó jövedelmet az adóbevallásban nem kell szerepeltetni és utána adót sem kell fizetni. Ezt a szabályt kell alkalmazni az ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog (például haszonélvezeti jog) értékesítése esetén is.

A számított összegből, tehát a bevétel és a költség különbözetéből a szerzés időpontjától függően a következők szerint kell az idő múlására tekintettel a jövedelmet meghatározni:
adozona.hu 

Az ingatlan megszerzésének időpontja az a nap, mikor az erről szóló érvényes szerződést az ingatlanügyi hatósághoz (régi elnevezéssel a földhivatalhoz) benyújtották, ennek hiányában a szerződés megkötésének napjával, örökölés esetén pedig az örökhagyó halálának napjával kell számolni.

A számított összegből azonban levonhatók bizonyos költségek, például a megszerzésre ás átruházásra fordított összeg, vagy az értéknövelő beruházások. Az így kalkulált összeg után kell 15 százalék jövedelemadót és 22 százalék egészségügyi hozzájárulást fizetni.

Amennyiben a magánszemély más magánszeméllyel kötött tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés alapján ingatlant, vagyoni értékű jogot ruház át tartás vagy járadékfolyósítás ellenében, akkor az ebből származó jövedelem adómentes. További részleteket az adózóna.hu-n talál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!