2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az életmódváltást soha nem késő elkezdeniForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-19 19:32:46
Címkék: Bihari hírek
„Nem érdemes lelkiismereti kérdést csinálni az evésből, mert akkor még az étel okozta jó érzést is elrontjuk.”

Manapság egyre többen próbálnak tudatosabban élni, változtatnak az életmódjukon, odafigyelnek az étkezésre, valamint nagyobb hangsúlyt fektetnek a testmozgásra. Sokszor beszélünk a közösségi média negatív hatásairól, de nem szabad megfeledkezni a pozitívumokról sem. Egyre trendibb lett a képmegosztó portálokon, hogy az emberek egészséges ételeket posztolnak a saját oldalukon, emellett a reggeli tornájukról számolnak be egy-egy kis videó erejéig.

Mértéket tartani

A testünk egy csodálatos gépezet, minden okkal történik benne. Néhány dolgot meg tud oldani külső segítség nélkül is, de fő feladata, hogy elvégezze azt, ami rá van bízva. Ha mi nem biztosítjuk kívülről a szükséges tápanyagokat, vitamint, vizet, mozgást, akkor előbb vagy utóbb hibázni fog a gép, elkopik, tönkremegy.

– A helytelen táplálkozásból ered a mikro- és makrotápanyag hiány. Egy tápanyaghiányos test sokféleképpen jelezheti, hogy felborult az egyensúly. Minden civilizációs betegség visszavezethető a hiányos, rossz táplálkozási szokásokra. Táplálkozási hibákról nem beszélnék, hiszen nem hiba néha megenni egy tábla csokoládét. Ennél sokkal veszélyesebbek a kialakult szokások. Nem az alkalomszerű diétákkal, vagy fogyókúrákkal fogjuk rendbe tenni a testünket, hanem a helyes szokásokkal. Mindenképpen tartózkodni kell a nagyon szélsőséges kúráktól. Mivel minden okkal történik testünkben, ezért érdemes alaposan utána olvasni annak, hogy mit szeretnénk kipróbálni – tudhattuk meg Répási Ákos táplálkozástudományi tanácsadótól, aki szerint mindent ehet az ember, de csak módjával.

Ne felelőtlenül!

Az aktuális divat meghatározhatja az öltözködésünket, de ezzel együtt az étkezésünket is befolyásolhatja. Vannak sztárdiéták, amelyek követőiktől lesznek népszerűek, ezért többen kipróbálják őket, hátha elérik a kívánt formát.

– Ha valaki kellő tudatossággal és körültekintéssel alkalmazza a jó minőségű táplálékkiegészítőket, egy tervezett étrendet, az mindenképpen jótékony hatású. A természetes alapanyagú vitaminok ellenőrzött szedése napjainkban már inkább javasolt. Sajnos nem eszünk elég zöldséget, gyümölcsöt, így a szervezetünknek nem tudjuk megadni a szükséges tápanyagokat, ezért azokat vitaminkészítményekkel szükséges pótolni.

Igyekezzünk a vitaminokat természetes forrásokból fedezni

Sok vitamin csak komplex formájában szívódik fel, ezért minél több tápanyag van egy vitaminban, annál jobb. Természetes forrásból, kivonatokból készüljenek, legyen mérhető a felszívódása. Nem érdemes lelkiismereti kérdést csinálni az evésből, mert akkor még az étel okozta jó érzést is elrontjuk. Véleményem szerint mindent lehet ennie egy egészséges embernek, de csak módjával. A tudatosságot szeretném itt is hangsúlyozni. Törekedni kell arra, hogy minél több egészséges étel kerüljön az asztalunkra. Figyeljünk a húsok eredetére, minőségére és csökkentsük a cukor, liszt, kenyér- és tésztafélék bevitelét. Egy új szokás kialakításához 21 nap szükséges. Ha elkezdünk kevesebb sót, cukrot és fűszert használni, akkor egy hónap múlva már azt az ízt érezzük természetesnek – mondta végezetül a tanácsadó.

Akár egy életet is megváltoztathat

Számtalanszor tűzünk ki magunk elé célokat, de mégis azt tapasztaljuk, hogy egy helyben toporzékolunk, nem jutunk előre. Ilyenkor megtörténhet, hogy alábbhagy a lelkesedésünk, majd megpróbáljuk elfogadni jelenlegi helyzetünket.

– Sokszor egy apróságon múlik, hogy az egyén elérje a kitűzött célt. Egy szakember olyan információkat tud átadni személyre szabottan, ami érthető és közvetlenül hasznosítható. Például az átlag lakosság nagyon kevés vizet iszik. Ezzel szemben nagyon szeretünk enni, általános probléma a túlsúly. Ha elmondom egy kliensemnek, hogy a felnőtt emberek a szomjúságot éhségnek érzik, akkor egy olyan összefüggést lát meg, ami az egész életét megváltoztatja. Az az ember, aki csak napi fél liter vizet ivott meg eddig, annak rá kell szoknia a megfelelő folyadékbevitelre. Ha ilyen információk elcsúsznak, nincsenek átbeszélve, akkor hiába próbálkozik különféle kúrákkal az illető, mert a teste nem úgy fog működni, ahogyan azt várná – tette hozzá a szakértő.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!