2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Akár 11 milliárd forintos kárt is okozhat a sertéspestis MagyarországnakForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-19 20:02:10
Címkék: Bihari hírek
Mivel több olyan ország is betiltotta a magyar sertéshús importját, mely hazánknak komoly piaca volt, a veszteség jelentős lehet.

Bognár Lajos országos tisztifőállatorvos Békéscsabán tartott sajtótájékoztatót pénteken. Mivel Békés megye adja az ország sertésállományának 10%-át, nagyon fontos, hogy a gazdákat felvilágosítsák a helyes állattartásról a vírus megelőzésének érdekében- hangzott el a gazdafórum előtt tartott eseményen. Magyarországon eddig Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben regisztrálták a vírus jelenlétét.

A sertéspestis eddig is komoly károkat okozott a gazdaságnak, mivel ezidáig több olyan ország tiltotta meg a magyar sertéshús importját, mely hazánknak komoly piaca volt. Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Kína, Ausztrália, Oroszország, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia és Kanada pedig Heves megyéből tiltotta meg magyar sertéshús behozatalát. Az ázsiai országokba a teljes magyar sertéshúskivitel 15-20 százaléka irányult korábban, így becslések szerint az ágazatot 11 milliárd forint körüli kár érheti a sertéspestis miatt - mondta el az eseményen az országos tisztifőállatorvos.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!