2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Fix kamat felé terelnék a hiteleketForrás: nepszava.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-19 20:50:29
Címkék: Bihari hírek
Szigoríthatják 2019 elejétől az MNB adósságfékszabályait - jelentette ki a hitelpiac egyik fontos szereplője tegnapi sajtótájékoztatóján. A szakember úgy értesült, hogy a mostani 50 százalékról 25-35 százalékra mérsékelhetik a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM) a változó kamatozású és a 3 éves kamatperiódusú hiteleknél, de akár az 5 éves kamatperiódus mellett is. Vagyis a jegybank a fix kamatozás felé terelné a hiteleket.

Érdeklődésünkre a Magyar Nemzeti Bank azonban azt közölte, hogy ellentétben a sajtótájékoztatón elhangzottakkal semmiféle döntés nem született az adósságfék-szabályok módosítására vonatkozóan.

Az adósségfék 2015. január elseje óta létezik, úgy hogy a JTM alapján végzik el a jövedelemvizsgálatot hitelfelvétel során. Ennek segítségével meghatározzák, hogy a hitelfelvevő igazolt nettó jövedelme és fennálló havi adósságszolgálata alapján mekkora összegű hiteltörlesztést vállalhat.

A szabály úgy szól, hogy ha a hitelfelvevő, illetve az adóstársak összesített igazolt havi nettó jövedelme alacsonyabb, mint 400 ezer forint, a JTM hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg forinthitel nyújtása esetén az 50 százalékot. Ha a hitelfelvevő, illetve az adóstársak összesített igazolt havi nettó jövedelme eléri vagy meghaladja ezt a 400 ezer forintot, a JTM hitelkérelem elbíráláskori értéke nem haladhatja meg forinthitel nyújtása esetén a 60 százalékot. Ez a gyakorlatban azt jelenti egy 400 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkező háztartás esetében, hogy a felvenni kívánt hitel utáni és az esetlegesen már meglévő törlesztési kötelezettség együttes összege nem haladhatja meg nettó jövedelmük 50 százalékát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!