2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ehhez mit szól? Az apák mindenhol többet keresnek, mint a gyermektelen férfiakForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-23 19:10:38
Címkék: Bihari hírek
A nőkre viszont épp az ellenkezője igaz. Még Magyarországon is tapasztalható, hogy a nők bérhátrányba kerülnek, ha gyerek mellett kezdenek dolgozni.

Az apák minden európai országban többet keresnek, mint gyermektelen férfitársaik, azonban a nőkre általában ennek ellenkezője igaz. Különösen a közép-európai országokban, köztük Magyarországon tapasztalni, hogy a nők bérhátrányba kerülnek, ha gyerek mellett vállalnak munkát – írja a G7.

A portál cikke szerint az országokban, ahol a nők nagyobb arányban dolgoznak, ott a fizetések sem maradnak le annyira a gyermekvállalás miatt. Ehhez általában rugalmas foglalkoztatási formákra van szükség, vagy hogy az óvodai ellátás és a társadalom támogassa a nők gyermek melletti munkavállalását is.

A nők bérhátrányba kerülését az okozza, hogy a gyermek születése után jellemzően sokáig távol maradnak a munkaerőpiactól, aminek hatására elkopik a tudásuk, a kapcsolati hálójuk pedig elavul.

De ugyanígy igaz a munkahelyi preferenciák megváltozása is, teszik hozzá a cikkben, gyermekvállalás után a nők ugyanis rugalmasabb munkaidőre és stresszmentesebb munkára vágynak.

Lovász Anna, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének kutatója és lengyel kollégája nemzetközi viszonylatban is megvizsgálták az anyák és az apák, valamint a gyermektelenek közötti átlagos bérkülönbségeket, és azt találták, hogy az európai országok három csoportra bonthatóak.

Az első csoportban három dél-európai ország, Görögország, Spanyolország és Olaszország szerepelnek. Itt kevésbé elérhetőek a bölcsődék és óvodák, így az anyák vagy csak rövid ideig maradnak távol a munkától, vagy végleg kilépnek a munkaerőpiacról szülés után.
AFP / Cultura Creative 

A második csoportban nyugat-európai országok találhatóak (például Belgium, Hollandia, Franciaország), ahol elérhetőek a gyermekellátási intézmények, az anyák pedig nem maradnak nagyon sokáig távol a munkából. Ezekben az országukban az anyák bérhátránya is kicsi.

A harmadik csoportba tartoznak a közép-európai országok, köztük Magyarország, Németország és Ausztria is. Itt az jellemző, hogy anyák nagyon sokáig távol maradnak a munkától szülés után, így itt a legnagyobb a gyermekes nők bérhátránya.

Ezzel szemben, derült ki a kutatásból, a gyermekes apák minden országban többet keresnek a gyermekkel nem rendelkezőknél, melynek alapvetően három oka van: az apák több munkaórában dolgoznak, tudatosabban kérik az előléptetéseket és a fizetésemeléseket, emellett őket pozitívan diszkriminálják a munkáltatók.

Magyarország a gyermekvállalás különösen visszatartja a nőket a munkavállalástól, amely jelenséget erősíti, hogy kevés a bölcsődei férőhely és a rugalmas foglalkoztatási forma – teszik hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!