2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Mire (és hol) elég a csok? Nem tud mit kezdeni a rendszer a regionális különbségekkelForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-05-24 22:57:13
Címkék: Bihari hírek
Megyénként és városonként hatalmas a szórás: van, ahol az ingatlan vételárának akár 60 százalékát is fedezi, másutt ugyanez az összeg legfeljebb a foglalóra elég.

Tizenegyszeres különbség van egy átlagos budapesti, V. kerületi és egy salgótarjáni használt lakóingatlan ára között: előbbi 49,6 – utóbbi 4,5 millió forintért kelt el az elmúlt másfél év átlagát tekintve. Hasonlóan nagy a szórás, ha azt vizsgáljuk, mekkora részét fedezi a kiválasztott lakás- vagy lakóház árának a csok.

A családi otthonteremtési kedvezmény szabályrendszere eltérő mértékben támogatja új és használt lakás, lakóház építését vagy vásárlását. A csok a már megszületett vagy vállalt gyermekek száma szerint is változó juttatással számol: a gyermekek számának emelkedésével egyre több támogatást is ad a családoknak. Használt lakás esetében egygyermekes család 600 ezer forintra, kétgyermekes család 1,43 millió forintra, háromgyermekes család 2,2 millió forintra, míg egy négygyermekes család már 2,75 millió forintra számíthat kedvezményként.

Úgy tűnik, a támogatás egyre inkább eltolódik az új építésű és nagy értékű lakások irányába, és az sem világos, hogy a regionális egyenlőtlenségeket hogyan tudná kiküszöbölni a rendszer. „Megyénként és városonként nagyon eltér, milyen önrészt kell letennie egy családnak az otthonteremtési kedvezmény mellé” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. „A pontos elemzést némileg nehezíti, hogy a felhasznált KSH- és NAV-adatbázisból az utóbbi nem tartalmazza külön bontásban az új építésű lakások forgalmát. Mivel az eladott ingatlanok átlagmérete a háromgyerekes csok alapfeltételét jelentő 60 nm körüli, így méretre külön nem szűrtünk. Az összehasonlítás emellett nem veszi figyelembe a megyék, régiók eltérő jövedelmi viszonyait sem, melyek egyébként messze nem olyan jelentősek, mint az ingatlanárak eltérései.”

Az átlagos lakásárakat tekintve 3-4 gyermek esetében a csok egy-egy használt lakás árának jellemzően harmadát-negyedét fedezi a megyeszékhelyeken. Az átlag azonban sok mindent elfed: Salgótarjánban például egy négygyerekes család számára a kinézett használt ingatlan átlagosan a vételár 60 százalékát, háromgyerekes család esetében 48 százalékát fedezi a csok. Hasonló esetben Miskolcon 39, de Békéscsabán, Kaposvárott, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán és Zalaegerszegen is 25-35 százaléka oldható meg a vásárlásnak a csokból.

A drágább nagyvárosokban, Debrecenben, Győrött, Kecskeméten, Székesfehérváron, Szombathelyen vagy Veszprémben 3-4 gyerek mellett a csok az átlaglakás árának 13-19%-át adja. Összehasonlításul: Budapest drágább részein, az I., II., XII. és V. kerületben egy egygyermekes családnak szimbolikus 1-2 százalékos támogatást jelent a használt ingatlanok piacán a csok. Ugyanezekben a városrészekben azért már tehetősebb szülők számára is „szemmel látható”, a vételár 6-8 százalékát kitevő csok szerezhető, amennyiben négy gyermek születésére vállalkoznak, vagy már most nagycsaládosok. A főváros kevésbé felkapottabb részein a 3-4 gyermeket vállaló családok a használt lakás árának 13-19 százalékával számolhatnak családi otthontámogatási kedvezményként.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!