2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
A nyugdíjunk múlik a jó választásonForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-09 22:02:41
Címkék: Bihari hírek
Szerencsére mára már a nagyobb pénztárak átlagosan négy választható portfóliót kínálnak a tagjaiknak. De melyiket érdemes választani nyugdíjtól távol, és melyiket közvetlenül előtte? Egyáltalán mire jó a választható portfóliók rendszere?

A Magyarországon működő 38 önkéntes nyugdíjpénztárból mindössze 14 kínál több befektetési lehetőséget is pénztártagjainak. A nagy nyugdíjpénztárak általában három portfóliót (klasszikus, kiegyensúlyozott és növekedési, nem feltétlen ilyen elnevezésekkel) kínálnak a tagjaiknak.

Létezik olyan nagyobb pénztár, ahol mindössze kettő portfóliót tartanak fenn, de egyes pénztárakban akár 5 közül is lehet válogatni
(átlagosan közel 4 portfóliót kínálnak azok a pénzárak, ahol választható portfólió rendszer működik). De miért jó nekünk, és melyiket érdemes választanunk?

Ahol nincs választás

A pénztárak több mint 60 százalékában egyáltalán nem lehet portfóliót választani. Ez nemcsak azért nem szerencsés, mert az átlagos egy portfóliós pénztár teljesítménye több mint 1 százalékponttal kevesebb, mint egy átlagos nyugdíjpénztári portfólió teljesítménye. Hanem azért sem, mert így nem lehet az élethelyzetünknek, illetve habitusunknak megfelelő befektetést kiválasztani.

Miért jó a választható portfólió rendszer?

Amennyiben nekünk meg is felelne az egy portfóliót nyújtó pénztár által kínált befektetés kockázati szintje, akkor sem biztos, hogy ez mindig így lesz. Gondoljuk csak bele: egészen más típusú befektetések illenek egy pályakezdőnek, illetve a közvetlenül a nyugdíj előtt állónak. Korábban a magánnyugdíjpénztárak is automatikusan besorolták a pénztártagjaikat az életkoruk alapján (amennyiben nem választottak maguknak a belépők). Aki még messze áll a nyugdíjtól, az nyugodtan vállalhat kockázatot, míg aki nemsokára nyugdíjba megy, annak nem szabad kockáztatnia.

A kockázatok valóban megjelennek az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, mert nem csak állampapírba fektetnek, hanem egy komplett portfólióba.
Természetesen, ha mi magunk nem tudunk elviselni még egy átmeneti veszteséget sem, akkor hiába vagyunk távolabb a nyugdíjtól, érdemes egy kevésbé kockázatos portfóliót választani.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!