2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Egy hét, ami Aranyról szólForrás: Bagdi Sára
Utolsó módosítás: 2010-04-01 13:07:25
Névadóját ünnepelte a berettyóújfalui Arany János Gimnázium az Arany-hét elnevezésû rendezvénysorozattal, amit minden évben Arany János születésének évfordulója alkalmából szervez meg az iskola.

Idén február 19-én indult az Arany-bállal, a 12. A osztály szervezésében. Majd március 1-jén egy Ki tud többet Arany Jánosról? vetélkedõn vehettek részt a diákok. Ugyanezen a napon Tóth Károlyné, rajztanárnõ egy rajzpályázat eredményeit hirdetette ki, amelyen a résztvevõknek egy Arany János versillusztrációval kellett indulniuk. Március 2-án kezdõdött el az Arany-tematikus hét egy Arany és Petõfi barátsága esszéíró pályázat eredményhirdetésével, majd az iskola elõtti Arany János megkoszorúzásával. Hevesi Gyula tanár úr szervezésében az iskola tanulói március 3-án megmutathatták tehetségüket egy színvonalas vers-és balladamondó versenyen, amelyen csak Arany János alkotásaival lehetett indulni. Március 4-én több program is volt. Elsõként Csányi János tanár úr indított el egy történelmi vetélkedõt Arany János koráról, majd délután egy érdekes elõadáson vehettek részt a gimnázium tanulói. Tomanek Gábor, színmûvész Arany János életének és pályájának fõbb állomásait mesélte el és társaival verseket szavaltak. Az iskola magyar szakos tanárai március 5-én egynapos kirándulást szerveztek Nagyszalontára (Arany János szülõhelyére), és Nagyváradra.  A megközelítõen hetvenfõs csapat elõször Nagyszalontán a Csonkatoronyban tett látogatást, ahol egy Arany emlékmúzeumot tartanak fenn. Aztán egy rövid sétára indultak Nagyszalonta utcáin. A szoborparkban megnézhették az gimnázium elõtt álló Arany-szobornak a testvérét. A költõ szülõházába felújítás miatt nem tudtak bemenni. Útközben megtekintették Sinka István és Zilahy Lajos szülõházát is. Késõbb Nagyváradon, a Sebes-Körös mentén elsétáltak az Ady Endre Emlékmúzeumig, ahol Tóth János igazgató úr vezette körbe a csapatot. Este fáradtan, de élményekkel gazdagodva térhetett haza a csapat. Március 10-én délután egy földrajzi vetélkedõn Arany János életének fõbb földrajzi állomásait kellett jellemezni, térképen megtalálni.

 

A versenyek eredményhirdetésekor, március 19-én, pénteken a vállalkozó szellemû diákok megkapják majd a megérdemelt jutalmukat. Az Arany-hét záró rendezvénye a Bihari Alma Mater Alapítvány baráti körének találkozója lesz, amelyre majd március 19-én kerül majd sor.

 

Mint végzõs diák, kívánom tanáraimnak és a tantestületnek, hogy még sok ilyen programban gazdag, és sikeres Arany-hetet rendezzenek.

 

Bagdi Sára (12. C osztályos tanuló)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!