2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Az emberek felének még mindig nincs bankszámlájaForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-13 17:32:11
Címkék: Bihari hírek
A kriptovaluták és a mobilfizetés korában magától értetődőnek tűnik a személyes bankszámla megléte. Ez azonban téves feltételezés. A Quartz arról ír, nagyjából az emberek felének nincs, illetve ha van is, nem aktívan használt a bankszámlájuk.

A Világbank felmérésének eredménye szerint, bár a bankszámlával rendelkezők száma növekszik globális viszonylatban, a növekedés nagyját valójában az újraaktivált, használatba vett számlák adják.

Aktiválódnak, de nem növekednek

A 2014-2017-es időszakot felölelő elemzés szerint a 2014-es 61 százalékról 67 százalékra nőtt 2017-re a bankszámlával rendelkezők aránya a bolygó teljes népességén belül.

A helyzet azonban az, hogy a növekedés jelentős részét az aktivált számlák adják.

Az ettől a hatástól megtisztított adatok szerint a növekedés valójában csekély mértékű volt a hároméves időszakban, 52 százalékról 53 százalékra.

Ez az arány a szegény és a közepes jövedelmű országokban még alacsonyabb. A vizsgált időszakban 44,4 százalékról 45,4 százalékra nőtt az arány.

A legfurcsább fejlemények azonban Indiában történtek. Itt mintegy 370 millió – jogilag nagykorú – lakosnak van legalább egy, alapvető szolgáltatásokat biztosító számlája. Ez több mint 20 százalékos növekedés a néhány év alatt.

Ugyanakkor a számlák nagyjából felét egyszerűen nem használják tulajdonosaik.

Ennek részben az is oka, hogy a számlatulajdonosok jelentős része nincs tisztában azzal, milyen műveleteket lehet a számlájával megoldani, vagy hogyan bonyolítsa elektronikusan a tranzakcióit.

Több országban ugyanakkor csökkent is a felnőtt lakosság körében a bankszámla ellátottság aránya. Nigériában esett a legnagyobbat a mutató, közel 5 százalékot három év alatt, valamivel 40 százalék alá.

Messze van még a készpénzkorszak vége

Az adatokból más is kiderül, illetve elemzéssel megállapítható.

Az egyik ilyen, hogy világszerte mintegy 235 millió olyan munkavállaló van, aki nem banki ügyfél, és mezőgazdasági dolgozóként fizetését készpénzben kapja.
Ezek többsége Afrika és Ázsia nagy mezőgazdasági térségeiben élnek, de például Ukrajnában is állandónak tekinthető jelenség a csak készpénzes kifizetés.
Több száz millió mezőgazdaságban dolgozó készpénzben kapja meg a bérétForrás: Világbank

Ugyanígy figyelemre méltó az is, hogy rengetegen fizetik megélhetéshez kapcsolódó számláikat készpénzzel akkor is, ha van bankszámlájuk.
Milliárdos nagyságrendben fizetik számláikat készpénzben azok az emberek, akik egyébként rendelkeznek bankszámlávalForrás: Világbank

Az egyik pénzügyi elemzőnél megjegyzik: a bankoknak valami igazán „szívhez szólót” kell kitalálniuk az ügyfelek megszólításához, hogy azok használják a bankszámlákat és azok szolgáltatásait. Az elemzés eredményei azt mutatják, pusztán az nem elegendő, hogy rávegyék az embereket bankszámla nyitására.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!