2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Minden, amit a 2019-es költségvetésről tudni kellForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-13 18:30:42
Címkék: Bihari hírek
Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtotta a 2019. évi költségvetési törvényjavaslatot. A miniszter szerint a tervezetből kiderül, hogy a jövő év a kiszámíthatóság és tervezhetőség éve lesz. A kormány 4,1 százalékos növekedéssel számol 2019-ben. Marad a 15 százalékos szja. Több támogatás jut az egészségügyre, az oktatásra és a kultúrára is. Továbbra is kiemelten fontos a családok támogatása és az emberek védelme.

A Parlamentben átnyújtotta Varga Mihály pénzügyminiszter a 2019-es költségvetés tervezetét Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.

Az átadást követően Varga Mihály szerda délután ismertette a jövő évi büdzsé legfőbb pontjait.

Több fontos célt is megjelölt Varga Mihály, ilyen
a biztonság megőrzése,
a több munkahely megteremtése,
a teljes foglalkoztatottság elérése,
az adósságállomány csökkentése,
a kismértékű hiány,
továbbá a gazdasági növekedés négy százalék körül tartása.
A költségvetés főbb sarokszámai

A Parlament honlapjára kikerült a költségvetés, eszerint a gazdasági növekedés mértéke, a jövő évi büdzsé 4,1 százalékos emelkedéssel számol.

Varga Mihály elmondta azt is, hogy a ciklus végére 60 százalék alá csökkenhet az államadósság.

Ez annak tükrében kiemelkedő eredmény, hogy ez az érték 73,6 százalék volt 2017-ben, míg nyolc év ezelőtt 80 százalék felett volt.

Emellett kiderült az is, hogy 2019-ben 2,7 százalékos inflációval számol a kormány.

2019-re a kormány 1,8 százalékos államháztartási hiánnyal tervez, a magyar kormány jövőre biztonságos növekedést szeretne.
Varga Mihály pénzügyminiszter benyújtja a 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az
Fontos megemlíteni, hogy 40 éve nem volt olyan az államadósság devizaaránya, mint napjainkban. Ezek ellenére nagyobb óvatossággal tervez a kormány.

Ugyan a magyar növekedés stabil, de az eurózónában vannak intő jelek.  

Ez azt jelenti, hogy mind az általános tartalék, mind a hiánycél teljesítéséhez kötött tartalékok értéke a másfélszeresére nő 2019-ben az idei évhez képest.

Az állam működtetése hiányt nem idéz elő, deficit csak a fejlesztéseknek köszönhetően keletkezhet. Ez elengedhetetlen a fejlődéshez – mondta Varga Mihály.
A 2019-es pénzforgalmi hiány 998,433 milliárd forint

A jövő évi költségvetés 19 580,097 milliárd forint bevételi főösszeggel, 20 587,531 milliárd forint kiadási főösszeggel és 998,433 milliárd forint hiánnyal számol.

A kormányzati szektor uniós módszertan szerinti (ESA) hiánya a GDP 1,8 százaléka.

A nominális GDP 43 935 milliárd forint.

A büdzsé három részre tagolódik, a központi alrendszeren belül a hazai, nullszaldós működési költségvetés jövő évi kiadásai és bevételei 16 586,249 milliárd forintot tesznek ki.

A hazai felhalmozási költségvetés bevételi főösszege 1634,521 milliárd forint, kiadási főösszege 2 036,622 milliárd forint, hiánya pedig 402,101 milliárd forint.
A harmadik elem, az uniós fejlesztési költségvetés bevételi főösszege 1359,326 milliárd, kiadási főösszege 1955,659 milliárd, hiánya pedig 596,332 milliárd forint.

Kiszámítható lesz az adórendszer is, nagy változtatásra nem készül a kormány. Marad a 15 százalékos szja.

Jövőre újabb két százalékponttal csökkenhet a szociális hozzájárulási adó mértéke, 19,5 százalékról 17,5 százalékra.
Ez a két százalékpontos csökkentés több mint százmilliárd forintot hagy a vállalkozóknál.
A 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslatForrás: MTI/Kovács Tamás

A kormány további adókedvezménnyel segíti a családokat, a kétgyermekesek esetében az adókedvezmény mértéke negyvenezer forintra (gyermekenként ezer forinttal) nő.

Ez 350 ezer családot érint.

Varga Mihály már korábban elmondta, hogy a következő évi költségvetésben, az uniós és a meglévő hazai beruházási források alapján, durván 4000 milliárd forintnyi fejlesztés fog megvalósulni.

Varga Mihály kiemelte, hogy az elmúlt években nőtt a foglalkoztatottság, nőttek a munkabérek, tavaly átlagosan 10,3 százalékkal nőttek a reálbérek.

Ez egyhavi plusz fizetést jelent átlagosan.

Fontos megemlíteni, hogy 27 éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint 2017-ben. Tavaly 128 ezer ember állt munkába a versenyszférában.

A növekvő keresetek és foglalkoztatottság a kiskereskedelmi forgalomban is lecsapódik, itt 58 hónapja tart a növekedés.
Varga Mihály pénzügyminiszter beszél, mielőtt átadja a 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetéséről szóló törvényjavaslatotForrás: MTI/Kovács Tamás

Varga Mihály arról is beszélt, hogy természetesen idén is fókuszban lesz a családok támogatása, folytatódik az otthonteremtési támogatás, a csok és jövőre bővül a kétgyermekes családok támogatása. Ezzel kíván a magyar kormány válaszolni a demográfiai kihívásokra.

Emellett marad a gyes, a gyed és a gyed extra, folytatódik a bölcsődei férőhelyek számának növelése, és az étkeztetés fejlesztése.

Szó volt arról is, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatása lehetséges lesz járulékfizetés nélkül.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a nyugdíjak megtartják a reálértéküket, sőt a prémiumrendszernek köszönhetően lesz prémium 2019-ben is.

Minden szakterületnek legalább annyi vagy több forrás jut a jövő évi költségvetésben, mint az ideiben. Plusz források jutnak több területre is:
az egészségügyre 101 milliárd forinttal,
oktatásra 15 milliárd forinttal,
a közbiztonságra 156 milliárd forinttal,
kultúrára 68 milliárd forinttal több forrást biztosít a kormány.

Megemlítette azt is, hogy tartalékot képeznek a köztisztviselői kar béremelésére.

Varga Mihály arról is beszélt, azért, hogy a magyar embereknek továbbra se kelljen terrorveszélyben élni, ezért elengedhetetlen a honvédség modernizálása a Zrínyi-program keretein belül.
Honvédelmi kiadásokra csaknem 513 milliárd forint juthat jövőre.
A költségvetés zárószavazása július 20-án lesz.

 

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!