2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
50 millió is járhat az informátornakForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-01 13:51:00
Akár 50 millió forintos informátori díjat is kaphat ezentúl az, aki konkrét bizonyítékkal tud szolgálni a Gazdasági Versenyhivatalnak egy kartellrõl, azaz a piaci verseny korlátozását szolgáló megállapodásról.

Ez a fajta informátori rendszer április elsejétõl lép életbe. A hatóságnál azt remélik, hogy lesz, aki él a lehetõséggel.

Április elsejétõl vezetik be a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) az informátori díjat. Ez azt jelenti, hogy aki - úgynevezett - kõkemény kartellrõl szolgál bizonyítékkal, késõbb jutalomban részesül. Wallacher Lajos, a GVH elnök-helyettesének magyarázata szerint a kõkemény kartell az árrögzítést, a piac felosztását vagy a kibocsátás korlátozását jelenti. Ezeknél a típusú megállapodásoknál van tehát lehetõség a pénz kifizetésére.

Az összeg a versenyhivatali eljárás végén kiszabott bírság 1 százaléka, de maximum 50 millió forint. A pénzt a bejelentõ tehát csak akkor kapja meg, hogyha a GVH már határozatot hozott az ügyben, ez általában egy év. A jutalom kifizetését az már nem befolyásolja, ha a megbírságolt társaságok késõbb bírósághoz fordulnak.

A GVH elnök-helyettese a hamarosan életbe lépõ informátori rendszert csak egy kiegészítõ eszköznek nevezte. Azt várják tõle, hogy akinek törvényesen tudomása van kartellezésrõl, még inkább ösztönözve legyen arra, hogy bejelentse azt. Wallacher Lajos azt leszögezte, hogy konkrét bizonyíték szükségeltetik a jutalom kifizetéséhez, ha valaki csak hallott valamirõl, az általában nem elég. Akkor pedig, ha valaki bûncselekménnyel vagy szabálysértéssel jut a bizonyítékhoz, kizárja a jutalom kifizetését.

A versenyhivatal az elmúlt nyolc évben nagyjából 27 milliárd forintos bírságot szabott ki kartell ügyekben, a legmagasabbat még 2004-ben, autópálya építések kapcsán. Itt a bírság összege meghaladta a 7 milliárd forintot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!