2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Másfél milliárdot költöttek a jégkárelhárítóra, mégis elverte a szőlőt a jégForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-16 10:38:19
Címkék: Bihari hírek
Hiába állított fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara másfél milliárd forintból egy jégkárelárító rendszert Soltvadkert, így is elverte a jég a környék félezer hektárnyi szőlőjének a harmadát a múlt héten.

Frittmann János, a soltvadkerti hegyközség elnöke a Hvg-nek azt mondta, hogy nem küldött riasztást a velük szerződött magáncég, ami után be kellett volna kapcsolni a jégkárelhárító berendezéseket. Pedig a környéken több ilyen rendszer is van, nyolc éve a hegyközség vett négy jégkárelhárítót, és nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is telepített egy rendszert, úgyhogy elvileg dupla védelem alatt álltak a soltvadkerti szőlők.

Ez a rendszer tíz kilométeres négyzetrácsos hálózatban elhelyezett generátorokból áll, amelyeknek ötöde automata, a többit be kell kapcsolni, amikor jön a jelzés a meteorológiai szolgálattól, amire elvileg foglalkoztatnak embereket. Ezek a generátorok ezüst jodidot lőnek a levegőbe, amitől sokkal kisebb jégdarabok képződnek, amelyek tipikusan elolvasnak, mire elérnék a gyümölcsösöket.

Már amikor működik a rendszer. A NAK egyelőre nem válaszolt a Hvg kérdésére, hogy miért nem működött a jégkárelhárító.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!