2024. április 19. Péntek, Emma.
 
GPS-es nyakörvvel követik a szabadon engedett MEDVÉTForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-17 18:05:33
Címkék: Bihari hírek
A szlovák–magyar határnál engedték szabadon a hazánkban kószáló medvét, akire egy GPS nyomkövetős nyakörvet is raktak, hogy figyelni tudják az útját, írta a Bors.

Folyamatosan ellenőrzik majd a mozgását, és ha újból lakott települések közelébe kerülne, azonnal közbelépnek a szakemberek. A nyomkövető egy speciális nyakörv, amely beállított időközönként adja a jelet – mondta a Borsnak Szin János medveszakértő, aki évek óta medvék között él Székelyföldön. – Egy GPS van rajta, amely beállított időközönként adja a jelet. Akár az életfunkcióiról is információkat tudhatunk meg a segítségével.

Be lehet állítani, hogy az egész napi mozgását küldje el egy adatban, de azt is, hogy óránként vagy kétóránként küldje a jelet.

Meg van adva egy e-mail cím vagy egy weboldal, ahová az adott műholdas jeladó eljuttatja az adatokat – mondta a lapnak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület kommunikációs vezetője. – A szakértők az adatokból képesek térképes megjelenést készíteni, noha előfordul, hogy a sűrű növényzetből nem tud jelet küldeni az adó.

A legfontosabb szempont, hogy ne tudja a mackó leszedni. A szerkezet egy műanyag testbe összeforrasztott vízálló egység, amiben van egy akkumulátor, és ez bizonyos ideig ellátja árammal az adót. Nem véletlen, hogy ezeket az adókat időnként le kell venni a viselőjükről, olyankor megint elaltatják az állatot, úgy cserélik.

Természetesen ez az állatnak nem rossz, ha az lenne, nem használnánk.

Meg van szabva, hogy a nyakörv súlya az állat teljes testtömegéhez képest milyen nehéz lehet" – tette hozzá Orbán Zoltán.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!