2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Trump hadat üzent a kínai gazdaságnakForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-17 18:11:13
Címkék: Bihari hírek
Donald Trump amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy az Egyesült Államok kormánya 50 milliárd dollárnyi kínai termékre vet ki 25 százalékos védővámot - írja a BBC. Erre válaszul a kínai kormány nagy valószínűséggel hasonló vámokat vet majd ki amerikai termékekre, vagyis hónapok fenyegetőzése után élesbe fordulhat a kereskedelmi háború a világ két gazdasági óriása között.

Trump a vámok bejelentésekor azt mondta, hogy ezzel a kínai kormány "Made in China 2025" stratégiájának akar gátat szabni, vagyis annak a tervnek, hogy minél magasabb hozzáadott értékű és komplexitású technológiai termékek gyártására álljon át a kínai gazdaság. Ez az amerikai elnök szerint árt az Egyesült Államok és sok más ország gazdasági növekedésének.

TRUMP AZZAL VÁDOLTA MEG A KÍNAI CÉGEKET HOGY ÖSSZELOPKODTÁK A HIGh-TECH TERMÉKEKHEZ SZÜKSÉGES SZELLEMI JOGOKAT,

amiben a kormány is segíti őket. Ilyen segítség például Trump szerint az a szabály, hogy nyugati cégek csak úgy léphetnek be a kínai piacra, ha közös alvállalkozást alapítanak kínai cégekkel. 

Trump már egy ideje elkezdte a kereskedelmi háborút Kínával, először a mosógépekre, az acélra és a telekommunikációs termékekre kivetendő 25 százalékos védővámokról döntött. Többek között ezeket a vámokat vezetik most be.

A kereskedelmi csatározással amúgy már nagyjából a fél világot megfenyegette, többek az Egyesült Államok partnereinek számító Kanadát és az EU-t. Szóba került például a német autók megvámolása, ami a magyar gazdaságot is nagyon rosszul érintené.

A kínai kereskedelmi minisztérium a honlapján nyilvánosságra hozott közleményben tudatta, hogy az amerikai döntéssel megegyező válaszlépést tesznek, valamint érvénytelenítik a kereskedelmi konzultációkon eddig kötött megállapodásokat. Egyúttal felszólította a világ országait, hogy közösen lépjenek fel Washington "haladásellenes és idejétmúlt viselkedése" ellen.

"Kína nyilvánvalóan nem kíván kereskedelmi háborúba bocsátkozni, de az Egyesült Államok ezen rövidlátó, kártékony és rosszindulatú viselkedése miatt kénytelen erős válaszlépéseket tenni és határozottan megvédeni nemzeti érdekeit" - mutatott rá a pekingi kereskedelmi minisztérium.

Március 22-én az amerikai elnök még csak emlékeztetőt írt alá mintegy ezer kínai termékre, elsősorban technológiai és telekommunikációs cikkekre vonatkozó 25 százalékos importvám bevezetéséről.

Kína április közepén nyilvánosságra hozta azoknak az amerikai termékeknek a listáját, mintegy 50 milliárd dollár értékben, amelyekre 25 százalékos pótlólagos importvámot vetne ki. A 14 termékkategóriába eső 106 termék között olyan mezőgazdasági cikkek is szerepelnek, mint a szójabab, a kukorica, a marhahús, a narancslé és a dohány. A listán a vegyi anyagok mellett gépjárművek, valamint 15 és 45 tonna közötti önsúlyú repülőgépek is vannak.

Az amerikai kormány fenyegetései a világ nagyjából összes vezetőjét eléggé aggasztja, legutóbb Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezetője nyilatkozta azt, hogy a védővámok bevezetése nemcsak az amerikai gazdaságnak tesz majd nagyon rosszat, de a világ egész kereskedelmi rendszerét alááshatja. Lagarde szerint

ennek a háborúskodásnak csak vesztesei lesznek.

Sok elemző értetlenül áll az előtt, hogy miért pont most akarja Trump és kormánya bevezetni a Kína elleni védővámokat, pár nappal a történelmi Trump - Kim Dzsongun találkozó után. Kína ugyanis nagyon komoly befolyással bír Észak-Koreára, így fontos szereplője a koreai nukleáris leépítésnek is, akivel nem túl jó ötlet pont a koreai folyamat kezdetén alaposan összeveszni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!