2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Az esztáriaknak fő az egészségForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-17 18:25:33
Címkék: Bihari hírek
A meghirdetett, kétnapos ingyenes szűrővizsgálatra nagy volt az érdeklődés.

Június 15. és 16-án a művelődési házban szervezett az önkormányzat egészségnapokat, melyre igen sokan eljöttek, a helyi és a környező településekről is. A második nap végére elérte a kétszázat a megjelentek száma, hiszen mindenki fontosnak tartja az egészségét, annak megőrzését, a betegség megelőzését.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika
Többfajta vizsgálat a két nap alatt

A két nap alatt – reggel 8-14 óráig – többféle vizsgálaton eshettek át azok, akik ide eljöttek, és az egyik egészségcentrum orvosai megvizsgáltak. Ezek a vizsgálatok voltak: vérnyomás-, vércukormérés, általános állapotfelmérés, bőrgyógyászat, anyajegyvizsgálat, nőgyógyászati vizsgálat, méhnyakrák-szűrés, prosztataszűrés, hallásvizsgálat, testzsírszázalék-mérés, kardiológiai, reumatológiai vizsgálat, szájüreg-daganatok szűrése, valamint pszichológus adott tanácsokat a segítséget kérőknek.

A pénteki és a szombati napon is a reggeli órákban előadásokat, balesetmegelőzési tanácsokat hallhattak, elsősegélynyújtást mutattak be, a tüdőszűrő vizsgálatokról esett szó. A két nap egyikén ezeket az előadásokat gyógytorna, másik napon zumba tánc követte. Később pedig ki-ki azokon a szűréseken vehetett részt, amelyiket egészségi állapota miatt fontosnak tartott. A gyerekeknek rajzversenyt szerveztek, a nyertesek édességet kaptak.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Simonné Varga Csilla, a szűrést végző egészségcentrum vezetője elmondta, hogy 2013 óta működik az egészségfejlődési irodájuk, amelynek célja a prevenció, az egészségtudatos életmód kialakítása. Egészségnapokat szerveznek, mozgástanácsadással, szűrésekkel, hiszen az egészség megóvására hívjuk fel a figyelmet – tájékoztatta a Naplót a vezető.

Esztár községben két naposra tervezték ez évben az egészségnapokat, és két alkalomra, tehát ősszel ismét megszervezik, mert már észrevehető, hogy nagy rá az igény.
Mentesülnek a helyi adótól

Több figyelmet szentelnek az egészség megőrzésére, a különböző szűrővizsgálatokra, állapotfelmérésekre Esztárban – határozott erről korábban a település képviselő-testülete. Az idén az esztendő első- és második félévében egy-egy alkalommal lesz egészségnap Esztárban. Az eseményen, illetve előzetesen a helyi lakosok figyelmét hívják fel a figyelmet a mérések, szűrések szükségességére, illetve ingyenesen el is végzik azokat.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Az önkormányzat azzal is szeretné motiválni a szűréseken, vizsgálatokon való részvételre az embereket, hogy az azokon résztvevőket mentesítik az egyébként kötelezően fizetendő ötezer forintos kommunális adó alól. Ennek feltétele, hogy a felsorolt vizsgálatok valamelyikére elmegy: tüdőszűrés, méhnyakszűrés, vastagbélszűrés, mammográfia, prosztataszűrés, anyajegyszűrés, szájrákszűrés.

– Nagyné Kelemen Mónika –

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!