2024. április 24. Szerda, György.
 
Autóbontók a Fémtörvény ellenForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-01 14:54:32
A Fémtörvény ellen tiltakozik csütörtökön reggel óta Budapesten, a Miniszterelnöki Hivatal elõtt az Autóbontók és Bontott Autóalkatrész Kereskedõk Érdekvédelmi Egyesülete (ABAKE).

Fejes Erika, az egyesület fõtitkára a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a január 1-jén hatályba lépett törvény indokolatlan terheket ró az autóbontókra, ráadásul a jogszabály meghatározásai annyira általánosak, hogy hatálya alá kerülnek olyan vállalkozások is, amelyeknek gyakorlatban semmi közük a fémkereskedelemhez.

Fejes Erika elmondta, hogy a törvényben megfogalmazott célokkal, így a fémlopások, valamint az illegális fémkereskedelem visszaszorításával egyetértenek. A gondot azonban az jelenti, hogy a jogszabály meghatározásai annyira általánosak, hogy hatálya alá kerülnek olyan vállalkozások is, amelyeknek semmi közük ezekhez a tevékenységekhez, tehát nem fémkereskedõk, hiszen bontott „késztermékeket” forgalmaznak. Így a Fémtörvény az autóbontó és alkatrészértékesítõ cégekre is vonatkozik. Ráadásul a törvény szerint ezeknek a vállalkozásoknak mostantól fémkereskedelmi engedélyt kell kiváltaniuk, amihez telephelyenként 5 millió forint kauciót kell letenni. Ez sok kisebb autóbontó vállalkozás végét jelentheti - mondta az ABAKE fõtitkára.

A törvény hatályba lépésével a vállalkozások adminisztrációs terhei is megnõnek. Az autóbontók eddig is kötelesek voltak nyilvántartást vezetni a náluk található jármûvekrõl. Ez azonban most újabb napi és havi jelentéskötelezettséggel bõvül. Fejes Erika szerint az új szabályozás elhibázott, és az is aggasztó, hogy a törvényhez túl késõn jelent meg a végrehajtási rendelet, így a vállalkozások számára nem állt rendelkezésre kellõ idõ az elõírt követelmények teljesítésére.

A törvény miatt az Autóbontók és Bontott Autóalkatrész Kereskedõk Érdekvédelmi Egyesülete csütörtökön délben egy petíciót adott át a kormány és az országgyûlés részére, amelyben a kifogásaikat ismertetik. Ezzel párhuzamosan pedig az egyesület jogászai már dolgoznak egy törvénymódosítási javaslaton, és március elején az Alkotmánybírósághoz fordultak, azért, hogy vizsgálja meg a Fémtörvény autóbontókat is érintõ rendelkezéseit.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!