2018. november 12. Hétfő, Jónás.
 
Kevesebbet visz el a lakáshitel a fizetésből, de ez nem segít a pénzügyi analfabétákonForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-18 18:47:39
Címkék: Bihari hírek
Négy év alatt az átlagfizetés 42 százalékkal nőtt, a lakáshitelek átlagkamata pedig több mint 40 százalékkal 4,42 százalékra csökkent.

A lakáshitelezés élénkülése többek között az alacsony kamatkörnyezet mellett a nettó bérek emelkedésével magyarázható, valamint az alacsony inflációs környezet is segíti a növekedést. A BankRáció.hu legfrissebb elemzése szerint viszonylag rövid időszak alatt, 2014-hez képest is jelentősen változott a helyzet, ma már a nettó átlagfizetésnek jóval kisebb részét kell egy lakáshitelre elkölteni. 

Az idén márciusban a lakáshitelek átlagos piaci kamata 4,42 százalék volt, a családi adókedvezmény nélkül számolt nettó átlagbér pedig meghaladta a 220 ezer forintot. 2014 márciusában a nettó fizetés 155 ezer forintot tett ki, a lakáshitelek átlagkamata pedig 7,82 százaléknál járt. Mindez egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében – feltételezve a kamatok változatlanságát – azt jelenti, hogy 2014-ben a törlesztés 81 ezer forint lett volna, azaz a nettó fizetés több mint felét vitte volna el. 

“Az idén márciusi helyzet sokkal kedvezőbb, a 220 ezer forintos nettó fizetés alig több mint negyedét, egészen pontosan 28 százalékát kellene a törlesztésre fordítani. A havi törlesztőrészlet pedig közel 20 ezer forinttal került lejjebb” – mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője. Hozzátette: 2015-ben lépett életbe az adósok védelmét, ezen keresztül a túlzott eladósodás megakadályozását célzó adósságfék-szabályozás, amely bevezette az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatót (JTM). Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hiteltörlesztés egy-egy család esetében nem haladhatja meg a nettó jövedelem felét. 

A bankok közötti egyre élesebb verseny miatt a bankok folyamatosan jelennek meg újabb és újabb ajánlatokkal, ezért a hitelfelvétel előtt érdemes alaposan körülnézni, mert könnyen lehet, hogy nem a számlavezető bank adja a legkedvezőbb feltételeket. 

Trencsán Erika szerint az is nagyon fontos, hogy minél hosszabb ideig fix kamatozású lakáshitelt válasszanak az igénylők, hiszen itt a törlesztőrészlet akkor sem változik, ha esetleg a kamatkörnyezet és maguk a kamatok is emelkednek. A piacon már vannak olyan konstrukciók, amelyek a futamidő végéig fix törlesztőrészletet biztosítanak.   A lakáshitel felvételénél azonban ugyanolyan körültekintően érdemes eljárni, mint korábban.

A Magyra Nemzeti Bank (MNB) jelenleg erősítené a hitelfelvételt, egyes szakértők szerint túlzottan is, mivel a piac – legalábbis Budapesten – már tetőzik. Az MNB ellenőrei több hibát is találtak lakáshitelt kínáló bankok gyakorlatában: egy 11 pénzintézetet érintő vizsgálat során mindegyikük esetében azonosítottak olyan általános szerződési feltételeket, amelyek egy közérdekű perben esetleg tisztességtelennek minősülhetnek. Ráadásul minden nyolcadik magyar pénzügyi analfabétának számít, így hitelfelvétel előtt alapos tájékozódásra van szükség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!