2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Szigorít a jegybank a hitelezésenForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-19 22:10:44
Címkék: Bihari hírek
A lakáshitelt felvevő ügyfelek biztonsága és a kiszámítható törlesztőrészletű, fix kamatozású lakáskölcsönök térnyerése érdekében idén októbertől a Magyar Nemzeti Bank módosítja az adósságfék szabályokat – derül ki a jegybank közleményéből.

A jegybank a válság előtti hitelezési katasztrófa megismétlődésének elkerülése érdekében próbálja csökkenteni a változó kamatozású hitelek arányát az összes hitelen belül, és a fix kamatozású hitelek felé terelni a lakosságot.

2018. október 1-jétől  ezért az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén
az adós havi törlesztőrészleteinek összege nem haladhatja meg a rendszeres havi nettó jövedelem 25, illetve magasabb jövedelem esetén 30 százalékát.

Öt évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghitelek esetében az arány a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet. A legalább 10 évre vagy a futamidő végéig fixált kamatozású forint jelzáloghiteleknél – a kisebb kamatkockázat miatt – nem módosul a jelenlegi 50, illetve 60 százalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM-limit). A nem forintban felvett hitelek esetében szintén alacsonyabb limiteket kell majd alkalmazni a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél.

A módosult előírások biztosítják, hogy a kamatkockázatnak kitett ügyfelek is megfelelő jövedelmi tartalékkal rendelkezzenek, felkészülve ezzel a törlesztőrészletek kedvezőtlen megváltozására.

Ezzel egyidejűleg a szabályozásban a legalább 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek törlesztőrészleteire jelenleg alkalmazott kedvezményes, 85 százalékos beszámítási súly megszűnik, hiszen a módosított adósságfék szabályok már kedvezőbben kezelik a hosszabb kamatperiódusú hiteleket. A módosított előírásokat csak a legalább 5 éves futamidejű, új jelzáloghiteleknél kell alkalmazni.

A forint jelzáloghitelek várható JTM szabályai 2018. október 1-jétől       Kamatperiódus
Kevesebb, mint 5 év    Legalább 5 év, de kevesebb, mint 10 év    Legalább 10 év vagy végig fix
Limitek forint jelzáloghitelekre
400 ezer Ft alatti havi nettó jövedelem    25%    35%    50%
400 ezer Ft vagy feletti havi nettó jövedelem    30%    40%    60%


Az új JTM szabályozás bevezetéséről az MNB egyeztetett a piaci szereplőkkel, az erről szóló jegybanki rendelet tervezetét az Európai Központi Bank jelenleg véleményezi. A módosítások ennek lezárását, a rendelet véglegesítését és kihirdetését követően léphetnek hatályba.

A korábbi és a módosított JTM-szabályok esetében is a magasabb jövedelem arányaiban magasabb törlesztőrészlet vállalását teszi lehetővé. Az elmúlt években látható nominális és reálbér-emelkedésre tekintettel a magasabb arányú törlesztőrészletek vállalását a rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!