2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Jönnek a R betűs rendszámokForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-26 18:59:50
Címkék: Bihari hírek
Napokon belül osztják az okmányirodák az új, R betűs rendszámokat. Eközben az egyedi azonosítók már 435 ezer forintba kerülnek – írja a Vezess.hu

A Belügyminisztérium sajtóosztálya a portál érdeklődésére közölte, június első hete óta gyártják az új, R betűs táblákat. Az elkészült rendszámok szállítása az igények szerint folyamatos a kormányablakokhoz és az okmányirodákba. A Miniszterelnökség szerint júliusban megkapják az autósok az első R betűs rendszámokat.

Ez egyben azt is jelenti, hogy rekordgyorsan kifutott a 2016 decemberétől autókra szerelt P betűs széria. Ennek oka, hogy évről évre csúcsokat döntöget a használt autók behozatala, valamint folyamatosan emelkedik az újonnan vásárolt járművek forgalomba állítása. 2017-ben 155 ezer használt, plusz 116 ezer új személyautóra került P-vel kezdődő rendszám.

Érdekesség, hogy a mostantól bármilyen autósnak osztott R betűs rendszám sokáig a rendőrségi járművek egyedi azonosítója volt, 2018 elején közel 800 darab, az ORFK állományába tartozó jármű viselt ilyet, ráadásul egy részük átlagos külsejű, kék-fehér fóliázás nélküli személyautó. Az elmúlt években azonban a rendőrség már hanyagolja az R-rel kezdődő rendszámokat.

Mindeközben nem lankad a kereslet a borsos árú egyedi rendszámokra sem.  A 3 betű és 3 szám még ki nem adott variációjából álló egyéni rendszámból 1132 párt vettek tavaly 112 ezer 450 forintos áron, idén május 31-ig pedig 695-öt. A 435 ezer forintba kerülő rendszámból pedig tavaly 142 párat, idén az első öt hónap alatt pedig 69-et, ez 4 betű és 2 szám, vagy 5 betű és 1 szám variációja. Mindez tavaly közel 200 millió forintjába került az autósoknak.

Az ábécé kifutása a mostani ütemet tartva valószínűleg 2025 környékén következik be. Hogy mi lesz utána, azt még nem lehet tudni. Korábban a kormányzat környékéről felvetődött a területalapú rendszám ötlete, ami a kontinensen a legelterjedtebb, és a járműről, plusz az üzembentartójáról a legtöbb információt adó azonosító. A Vezess legutóbbi kérdésére azonban már azt válaszolták az illetékes hatóságok, hogy nincs tudomásuk ennek a készülő bevezetéséről.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!