2019. február 20. Szerda, Aladár, Álmos.
 
Több ezer kulturális közmunkást küldenek el hétfőtől, egy nap alatt gondolhatta meg magát a belügyForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-06-30 18:15:54
Címkék: Bihari hírek
Nagyon gyorsan gondolhatta meg magát a Belügyminisztérium a kulturális közfoglalkoztatással kapcsolatban. Nekünk azt írták május végén, hogy meghosszabbítják a szerződéseket, majd másnapi dátummal elbocsátó leveleket postáztak az érintetteknek. Ezreket küldenek el hétfőtől.

„A program társadalmi, kulturális szempontból elérte a kitűzött célokat, vagyis közösségfejlesztő folyamatok indultak el a településeken…” – ezt írták a Nemzeti Művelődési Intézettel szerződött kulturális közfoglalkoztatottaknak, a levelet ugyan június közepén kapták meg az érintettek, de azon május 31-i dátum szerepel. Június elején írtunk arról, hogy annak ellenére bizonytalan az ebben a programban foglalkoztatottak sorsa, hogy a kormány még tavaly tavasszal rendeletben utasította a Belügyminisztériumot, hogy vizsgálja meg az állami szektorban foglalkoztatott közmunkások állományba vételét. Az állami, önkormányzati szektorban foglalkoztatták a kulturális közmunkásokat is, ez utóbbiak közül sokaknak június 30-ig szólt a szerződése. Készülő cikkünkhöz május 30-i dátummal még azt a választ kaptuk a minisztériumtól, hogy meghosszabbítják a szerződéseket, ennek előkészületei folyamatban vannak. Egy nap alatt gondolhatta meg magát a Belügyminisztérium, hogy több ezer kulturális közfoglalkoztatottat szélnek eresztenek-e nyár közepén, hiszen már másnap megírták elbocsátó üzenetüket az érintetteknek, akik ezeket a leveleket június közepén kapták meg.

Öt évvel ezelőtt indította el a kormány a diplomás, illetve érettségizettek számára az úgynevezett kulturális közfoglalkoztatást, ennek keretében a Nemzeti Művelődési Intézet országszerte működő irodái közvetítették ki a vidéki művelődési házakhoz, civil szervezetekhez a kulturális közmunkásokat. Ahogy az NMI írta az elbocsátó üzenetében, ők sikeresnek látják a programot, öt év alatt 30 ezer embert foglalkoztattak, miközben 2közösségfejlesztő folyamatok indultak el” a településeken. Nem csak az NMI, de az Országos Széchenyi Könyvtárban, múzeumokban is kötöttek szerződéseket a közfoglalkoztatottakkal.

Hétfőtől a Nemzeti Művelődési Intézeten keresztül dolgozóknak már biztosan nem kell bemenniük a munkahelyeikre, a szervezettől kapott információk szerint május 28-án kétezren álltak velük szerződésben, a más országos intézményeknél foglalkoztatottak létszáma is ennyi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!