2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ezért van munkaerőhiány a vendéglátásbanForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-02 19:18:21
Címkék: Bihari hírek
Nőtt a vendéglősök forgalma, emelkedtek az árak, csökkent az áfa, mégis csak 8 százalékkal emelkedtek a bérek

Az év első négy hónapjában 332 milliárd forint bevételt könyvelhettek el a vendéglátóhelyek, ami közel 6 százalékos növekedést jelent - számol be róla a Blokkk.com. A növkedést úgy érte el az iparág, hogy ebben az időszakban 5-6 százalékkal emelkedtek az éttermi étkezés árai. A vendéglősök úgy emeltek árat, hogy közben 2018 elejétől 5 százalék lett az áfa, ami - ha minden más változatlan maradt volna - 11 százalékos árcsökkenést jelenthetne.
Az éttermi vendéglátásban a fizikai dolgozók létszáma 2018 áprilisában 45 és félezer volt, a havi bruttó átlagkereset pedig 177 ezer forint. Egy évvel korábban a pincérek, szakácsok létszáma 41 ezer volt, a dolgozók havi bruttó átlagkeresete pedig 164 ezer forintra rúgott. Tehát csupán 8 százalékkal emelkedtek a bérek a hatalmas munkaerőhiánnyal küszködő szférában, ami még a nemzetgazdaság 10 százalék feletti bérnövekményétől is elmarad. Miközben jelentősen csökkent az áfa és emelkedtek az árak.
Mindeközben  csökkent a vendéglátóhelyek száma. Meglepő módon kizárólag  a munkahelyi menzák száma emelkedett az elmúlt években. Pedig a munkahelyi vendéglátás - mely  körülbelül a tizedét jelenti az iparágnak -  5-6 százalékkal visszaesett az első negyedévben. Holott az árak itt is emelkedtek, igaz, a munkahelyi vendéglátásban nem volt áfakulcs-csökkentés.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!