2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Nagy változások jöhetnek jövőre a lakáshitelek terénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-03 17:30:06
Címkék: Bihari hírek
2019 januárjától megváltozhat a szabályozás a lakáshiteleknél.

Banki források szerint 2019 januárjától megváltozik a szabályozás a lakáshiteleknél – írja a hvg.hu. A szándék egyértelmű: a kockázat mérséklése, a biztonság erősítése. Csakhogy… A Bankmonitor kiszámította, hogy mit jelent mindez egy átlagos hitelfelvevő számára.

Az elmúlt hónapokban szárnyra kelt a pletyka a piacon, amiből arra lehetett következtetni, hogy a jegybank hozzá fog nyúlni a lakáshitelezés szabályozásához, azon belül is a jövedelemarányos törlesztőrészlethez (JTM).

Legfeljebb a fele

Most úgy szól a szabályozás, hogy a lakáshiteleknél 400 ezer forintos jövedelem alatt a törlesztő maximum a jövedelem 50 százaléka lehet, míg 400 ezer forint felett a törlesztő legmagasabb értéke a jövedelem 60 százaléka lehet (ennél szigorúbbak a gyakorlatban a bankok, jellemzően 35-4 százalékot követelnek meg).

A közelmúltban egy bank sajtóeseményén már a pletykáknál tovább mentek, az értesülések szerint 2019 januárjától változik meg a rendszer. Az 5 éves és az alatti kamatperiódust választó ügyfeleknél szigorodna a szabályozás, az 50 helyett a törlesztő a jövedelem 25-30 százaléka lehet.

Számítások

Konkrétumokat nem árultak el a sajtóeseményen, és hivatalos bejelentés sem érkezett még a jegybanktól, azonban a kirajzolódó változtatási irány alapján készített a Bankmonitor néhány számítást. Ez alapján nyilvánvaló, a jegybank célja – ha valóban megvalósul a módosítás –, hogy az embereket a kiszámíthatóbb, hosszú kamatperiódusú lakáshitelek irányába terelje.

Magyarul, ha valaki jövő év elején, a változtatás után úgy döntene, hogy lakáshitelt venne fel akkor 300 ezer forintos jövedelem és 1 éves kamatperiódus (kamatfixálás) mellett, a 28 millió forintos maximális hitelösszeg helyett 14 milliót érhetne el. De nagyon fontos, hogy senki sem lesz beszorítva ebbe a keretbe, nyugodtan választhat magának más kamatrögzítésű hitelt is. Vélelmezhetően ezt is fogják tenni az emberek. A következő táblázatba összesűrítették a lényeget. Eszerint, ha valaki most egyéves kamatrögzítést választana, akkor a példában 28 millió forintot vehetne fel. Az új rendszerben ennek a feléből gazdálkodhatna, azonban ha vált, és 10 éves kamatrögzítést választ, akkor 24 millió lehet az övé. Végső soron mi történik? A 28 millió helyett 24 millió forinthoz juthat hozzá a példában szereplő érdeklődő.

Jó hírek

Két jó hír is van, ez sokkal több, mint a 14 millió, és ami ennél is fontosabb, hogy a várt kamatemelkedés nem fog rá hatni, hiszen a törlesztője nem fog egy évente változni, hanem csak a 10. év után.

Az első ránézésre erős hatás utánaszámolva nem is lesz olyan markáns. Végső soron érdemes megjegyezni, hogy azt nem tudni, hogy a végső szabályozásba mi fog pontosan bekerülni, ezért egyelőre a számítások is csak feltételezések – írja a portál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!