2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nébih: nem hibázott a visszahívott fagyasztott zöldségek gyártójaForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-09 10:47:27
Címkék: Bihari hírek
Ahogy arról pénteken beszámoltunk, az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. azonnal eltávolította áruházai polcairól azt a 13 féle Gartengold márkájú fagyasztott zöldségterméket, amit a gyártó Greenyard Kft. visszahívott. A visszahívott termékek listáját itt találja. A bajai cég nevéhez eddig 47 megbetegedés és 9 halálos áldozat fűződik.

Majd a Tesco is kiadott egy közleményt, és az alábbi linken olvasható terméklistát a visszavont zöldségekről, és a cég azonnali hatállyal elrendelte a Greenyard által gyártott és az érintett lejárati idővel rendelkező gyorsfagyasztott termékek polcról való levételét, vásárlóktól való visszahívását.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. A Magyar Idők szombati számában azt írja, megkeresték a Nébihet, és a hivatal azt mondta, nem hibázott a gyártó, amelynek üzemében megtalálták az Európa-szerte több halálos áldozattal járó megbetegedésért felelős baktériumot.

A Listeria monocytogenes baktérium jelenléte önmagában nem jelent problémát egy hűtőipari üzemben, ahol közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszert nem gyártanak a Nébih szerint. Megbetegedést okozó kórokozó azonban egyetlen élelmiszer-előállító üzemben sem lehet jelen, ezért amint a megbetegedést okozó törzs beazonosítása megtörtént, a hatóság elrendelte az ott gyártott termékek visszahívását, amit a cég haladéktalanul megkezdett.

A bajai üzemben a szigorított takarítást követően megindult a próbatermelés, az élelmiszer-biztonsági szakemberek fokozott mintavétellel ellenőrzik a munkát, a feldolgozóból egyelőre nem kerülhetnek a piacra termékek. A hatóság más hűtőipari üzemeket is kiemelten ellenőriz, a többi hazai hűtőipari üzemben nem találták meg a megbetegedést okozó baktériumtörzset.

A bajai feldolgozóban több márka termékei készülnek, az Iglo mellett több áruházlánc saját márkás fagyasztott árui kerülnek ki a multinacionális társaság magyarországi üzemből. Az Iglo-termékeket forgalmazó Maresi Foodbroker Kft. közölte: a visszahívás elővigyázatosságból történik, és csak akkor lép fel egészségügyi kockázat, ha a termékeket megfelelő hőkezelés nélkül fogyasztják, írja a lap.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!