2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mi szívhatjuk meg a kereskedelmi háborútForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-09 11:02:45
Címkék: Bihari hírek
Arányosan Magyarországot sértheti az egyik legjobban Trump globálisan beinduló kereskedelmi háborúja, írja a Reuters a Pictet Asset Management közgazdászainak számításaira hivatkozva.

A svájci központú pénzügyi vállalat becslése szerint ha az amerikai termékekre csak egy 10 százalékos vámot dobnak, ezt pedig a cégek egy az egyben továbbhárítják a fogyasztókra,  az önmagában stagflációba lökné a világgazdaságot és 2,5 százalékkal vetné vissza a vállalati bevételeket.

Legalább ilyen érdekes, hogy egy masszív kereskedelmi háborút arányosan leginkább azok az országok szívnának meg, amelyek inkább be vannak épülve a globalizált értékláncokba, mint például Magyarország az autó- és autóalkatrészgyártásával. Pontosabban Luxemburg, Tajvan és Szlovákia után a leginkább Magyarország kitett ilyen kockázatoknak, a Világbank adatai alapján. Ezeket az országokat még akár jobban is érintheti Kína és az USA vámháborúja, mint a cselekvő feleket. 

Nekünk például az autók és autóalkatrészek a legnagyobb exportcikkeink, döntően Németországba, ezek adták 2016-ban az összes exportunk 15 százalékát. Korántsem mellékesen pedig az EU után az USA a legnagyobb kereskedelmi partnerünk.  Korábban itt írtunk arról, hogy mi is nagyon beágyazottak vagyunk multinacionális értékláncokba, közvetve és közvetlenül is igen rosszul érintene minket bármilyen globális kereskedelmi háború.

Vagy Tajvannál elég a Foxconnra gondolni, ami egyebek mellett az Apple iPhone-jait gyártja. Az ország összes exportjának 40 százalékát adta az elektronikus integrált áramkörök nevű exportkategória, szóval ők is erősen megszenvednék, ha visszaesne a kereslet az iparcikkeik iránt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!