2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Drágulnak az autók a forintgyengülés miattForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-15 21:32:39
Címkék: Bihari hírek
Sok autómárkánál emeltek már árakat a forintgyengülés miatt, az importőrök 100-300 ezer forinttal emelték átlagosan az új modellek árait, de vannak még kereskedők, akik kivárnak az áremeléssel – írja Vezess.hu.

Négy nagy márkájából kettő árait emelte meg a legnagyobb hazai importőr, a Porsche Hungáriánál a Volkswagen személyautók 3 százalékkal, a Škodák 5 százalékkal drágultak. A nyár közepe hagyományosan a modellévváltás időszaka, ezt szinte minden márka megemlítette a gyenge forint mellett az áremelés okaként.

50-100 ezer forinttal emelkedtek a Daciák árai, átlagosan 2 százalékkal drágultak a Peugeot személyautók júliustól, a Hyundai pedig bruttó 150-300 ezer forinttal emelte meg a legfontosabb modelljeinek az árát. A Renault-k esetében úgy döntött az importőr, hogy nem változtat ugyan az alapárakon, de egyes modellek esetében "újraparaméterezték a kedvezményszinteket”.

A Ford, az Opel és a Suzuki egyelőre nem emelnek árat. A Ford a lappal közölte viszont, hogy középtávon várhatóak már áremelések a részükről is. A Suzuki Magyarországon legnépszerűbb modelljeit itt is gyártják, ezért az árfolyamváltozás őket nem érinti komolyan. „A tervezett árainkat tudjuk tartani, amennyiben olyan mértékben változik a helyzet, amely drasztikusan érintené az előzetes értékesítési terveket, akkor lépünk” – írták.

Az elmúlt években szépen nőtt a hazai újautó piac forgalma, ráadásul egyre nagyobb arányban magánszemélyek veszik az új kocsikat. Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének elnöke szerint csak kis mértékben befolyásolhatják a piac további növekedését az árfolyamváltozást követő áremelések, igaz, azt a magánvásárlók jobban megérzik. Erdélyi azt is elmondta a lapnak, hogy kis mértékben a alkatrészárak is drágulhatnak a gyengébb forint miatt.

A forintgyengülésről itt írtunk részletesebben.

(Borítókép: Orbán Viktor a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában 2015. január 20-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor )

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!