2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Drágulni kezdtek a lakáshitelek törlesztőiForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-16 19:10:12
Címkék: Bihari hírek
A változó kamatozású hiteleknél érezhető a törlesztőrészletek emelkedése.

A hónap elején több banknál is rég nem látott emelkedésnek indultak a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészletei - olvasható a Népszava hétfői számában.

Június elejéhez képest 0,14-0,85 százalékponttal emelkedtek a lakáshitelek kamatai - írja a lap, magyarázatként hozzáfűzve, hogy a romló világgazdasági hangulat, valamint az Európa-szerte beindult kamatemelés rányomja a bélyegét a hazai bankok egymás közötti hitelezésére: drágábban, magasabb kamattal adják egymásnak a hiteleket. Emiatt emelkedik a BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb), ez pedig különösen a változó kamatozású lakáshiteleseknek rossz hír. Ez a kölcsön ugyanis a BUBOR-hoz van kötve, így ha ez a referenciakamat emelkedik, a bank azt átvezeti a lakossági kölcsönökre is.

Az óvatos kamatemelés már az év eleje óta tart a változó kamatozású kölcsönöknél, de egyre több fix kamatozású terméknél is érzékelhető a növekedés. Ez ugyanakkor a már korábban megkötött fix kamatozású hitelszerződéseket nem érinti.

A Központi Hitelinformációs Rendszer adatai szerint tavaly év végén már csaknem egymillió lakáshitel-szerződéssel rendelkeztek a magyar háztartások. Az MNB által a Népszavának küldött tájékoztatás szerint ezek 62 százaléka legfeljebb 1 éves fixálású vagy változó kamatozású volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!