2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Tovább nőtt májusban az építőiparForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-16 19:18:23
Címkék: Bihari hírek
Májusban 15,1 százalékkal nőtt az építőipar termelési volumene a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. A növekedést a tavasz utolsó hónapjában is inkább az útépítések és hasonló, nem épület építéséről szóló beruházások húzták, az ilyeneket magába foglaló "egyéb építmény" kategória több mint 23 százalékkal bővült, míg az épületek építésének volumene 8,8 százalékkal nőtt éves alapon.

A lakásépítésekben viszont van növekedési potenciál, ebben a kategóriában 33 százalékkal több szerződést kötöttek májusban, mint egy évvel korábban, az épületépítésekre vonatkozó rendelésállomány pedig május végén 9,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Eközben az egyéb építmények építésére 24,4 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek.

Az Ingatlan.com gazdasági szakértője szerint is élénkülésre lehet számítani a lakásépítéseknél, Balogh László arra számít, hogy a fejlesztők igyekeznek majd kihasználni a kedvezményes áfát. “A kedvezményes lakásépítési áfa határideje ugyanis a jelenlegi kilátások szerint 2019 végén lejár. A beruházók emiatt még 2020 előtt szeretnék befejezni az építkezéseket, hogy még 5 százalékos áfakulccsal lehessen eladni a lakásokat” - olvasható az Ingatlan.com közleményében.

Az év első három hónapjában közel 3400 lakás épült az országban, ami 65 százalékos növekedést jelent éves szinten. Abban viszont nagyok az eltérések, hogy az országon belül hol épülnek lakások: Győr-Moson-Sopronban például 15,5 új lakás jutott tízezer lakosra, ami jóval meghaladja a 3,5 lakásos országos átlagot. A második Pest megye 8,4, a harmadik pedig Csongrád 4 lakásos mutatóval.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!