2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
A dinnyét is utoléri a munkaerőválságForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-16 19:26:30
Címkék: Bihari hírek
Alig van, aki leszedje a magyar dinnyét, a termelők úgy próbálnak összevadászni elég munkaerőt és hadra fogható rokont, hogy ne a földeken robbanjanak fel a dinnyék - ez derült ki az ATV riportjából.

A tévének nyilatkozó egyik zöldséges azt mondta, az ő dinnyés beszállítója a sárgadinnyét már le se szedi, inkább próbálja a görögdinnyét menteni, mert abban több a pénz. Egy termelő pedig arról beszélt, az ő földjén az egész rokonság beállt dolgozni, és lehet, hogy a jövőben kevesebbet tud csak termelni, ha így marad a munkaerőhelyzet.

Az ok ismerős: az idénymunkások közül aki tehette, külföldre ment gyümölcsöt szedni, itthon így úgy kell összevadászni a dolgozókat, akik hajlandóak a tűző napon hajolgatni a dinnyékért. A helyzet nagyon hasonló minden más mezőgazdasági idénymunkánál, emiatt például egyre kevesebb málnát termelnek Magyarországon, így az akár el is tűnhet a magyar földekről.

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint náluk azért nem ilyen rossz a helyzet, idén még le tudják szedni a termést, de úgy kell a munkára összevadászni az embereket. A dinnyeszedésért amúgy 800-1000 forintot fizetnek óránként, vagyis az ATV szerint havi 200 ezer forintot meg lehet keresni a dinnyeföldeken.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!