2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Voksolás házassági anyakönyvi kivonattalForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-06 09:49:21
Az RTL Híradó által megkérdezett szakértõ szerint elõfordulhat, hogy egy nevét is megváltoztató friss házasnak még a régi neve szerepel a választási rendszerben, de a személyi igazolványában már az új.

A szakértõ szerint õk csak úgy szavazhatnak, ha magukkal viszik a házassági anyakönyvi kivonatukat is.

Gyorsabb a választási számítógépes rendszer, mint az okmányirodák. Így fordulhat elõ, hogy egy friss, nevét is megváltoztató házasról más adat szerepel a választási rendszerben, és más a személyigazolványában. A szakértõk szerint õk csak úgy szavazhatnak, ha magukkal viszik a házassági anyakönyvi kivonatukat is.

Esküvõ a választás elõtt. Akár bonyodalmat is okozhat a szavazásnál, ha valaki nemcsak a családi állapotát, hanem ezzel együtt a nevét is megváltoztatja.

Legfeljebb öt munkanap kell ahhoz, hogy a megváltozott adatok megjelenjenek a választásokat bonyolító számítógépes rendszerben. Így elõfordulhat, hogy egy friss házas a szavazófülke elõtt szembesül azzal: a névjegyzékben már a házas neve szerepel, míg az igazolványában a régi. És ha nem egyeznek az adatai, nem is szavazhat, még akkor sem, ha jól ismerik a szavazókörben.

„Be kell a névjegyzékben lévõ személyt azonosítani, messze nem elég, ha személyes ismeretségrõl van szó, ezt több bírósági ítélet is megerõsítette” – mondta Virágh Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetõje.

A szavazókörben minden választónak vagy személyigazolvánnyal, vagy jogosítvánnyal, vagy útlevéllel és lakcímkártyával kell igazolnia magát. A választási szakértõ azt tanácsolja a friss házasoknak, hogy ha nevet is változtattak, ezek mellett vigyék magukkal a házassági anyakönyvi kivonatot.

„Az a cél, hogy megakadályozzuk a választási csalásokat, és adott esetben nehéz eldönteni, hogy csalás miatt vagy mulasztás miatt nem rendelkezik az adatokkal” – mondta Tóth Zoltán választási szakértõ.

Tóth Zoltán szerint házassági anyakönyvi kivonattal együtt biztosan nem lesz akadálya a voksolásnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!