2024. április 24. Szerda, György.
 
Ismét nyakig eladósodtak a kórházakForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-20 19:31:12
Címkék: Bihari hírek
Fél év alatt 35 milliárd forintra duzzadt a kórházak adóssága. Csak júniusban majdnem másfél milliárddal lett több a kintlévőség.

Havonta átlagosan 3,3 milliárd forinttal nő a magyarországi kórházak adóssága – szúrta ki a napi.hu. A Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból az látszik, hogy az intézmények hiába kaptak tavaly az államtól 45 milliós konszolidációt, az évet 15 milliárdos mínusszal indították, ez hízott fel június végére 35 milliárd forintra.

Év elején a tartozások 20 százaléka járt le több mint két hónapja, mostanra ez az arány 40 százalék lett. Ez azt jelenti, hogy 35 milliárdból 13,5 milliárdnyi leszállított termékért már több mint két hónapja fizetniük kellett volna a kórházaknak. A 30-60 napja lejárt számlákkal együtt ez csaknem 21 milliárd forintot tesz ki. A maradék 13 milliárd forint, ami a tartozásállomány 39 százaléka, fizetési határidején "csupán" 30 nappal voltak túl az intézmények június végére.

Június végére 11 kórházban nőtt jócskán túl az adósság 1 milliárd forint fölé. A nagy adósok listája a következő: az egyetemek közül a szegedi 1,5, a pécsi 1,3, a debreceni 1,2 milliárddal tartozik. A nagy megyei kórházak közül a Békés-megyei 1,4, a Csongrád-megyei 1,1, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 1,3 milliárddal, a Csongrád-megyei ellátó központ Hódmezővásárhely és Makó ellátását végző intézmény 1 milliárddal adós a beszállítóknak. Budapesten a Péterfy Sándor utcai kórház az éllovas 2,4 milliárddal, a Dél-pesti Centrumkórházra átnevezett korábbi Egyesített Szent István Szent László kórház 1,2, a Szent János 1,5, a Bajcsy kórház pedig 1,2 milliárddal tartozik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!