2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Rossz hír a halkedvelőknek: drágul a pontyForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-20 19:49:08
Címkék: Bihari hírek
Hiába az áfacsökkenés, karácsonyra még tovább nőhet a legnépszerűbb halfajta ára.

Drágulhat a következő hónapokban a ponty ára – írja az Mfor, a portál szerint az áremelkedés egy megbetegedéshez köthető. A drágulás már most is látható a fogyasztói árakban, pedig a hal áfája január elsejével 27 százalékról 5 százalékra csökkent.

Az Mfornak egy halfeldolgozásban érdekelt vállalkozó arról beszélt, hogy nem általános áremelkedésről van szó a halaknál, az egyéb halhúsok beszerzési ára nem változott decemberhez képest, a legkeresettebb fajta, a ponty azonban kivétel.

Az ok a halakra veszélyes koi herpesz vírus, amely egész Európában megtámadta az állományt. A betegség, amely oltással megelőzhető, gyógyítani azonban nem lehet Magyarországon is megjelent: az Mfor cikke szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megkereste a feldolgozókat, hogy vállalnák-e a vírussal megfertőződött állományok zárt kényszervágását. A lapnak nyilatkozó vállalkozása ezt nem vállalta, mert hiába a gondos eljárás, az üzem fertőtlenítése, ha a vírus egyszer bekerül, mindig marad potenciális veszély a visszafertőződésre.

A tavaly decemberi beszerzési árhoz képest a feldolgozók 15 százalékos áremeléssel szembesültek idén januárban, jelenleg pedig már csak 40-50 százalékkal drágábban tudnak hozzájutni a pontyhoz, amit csak részben magyaráz szezonális hatás – írja a portál.

A pisztrángnál is áremelkedést tapasztalnak idén, amit a meleg időjárással magyaráznak, ami miatt csökken Európában az eladható mennyiség a halfajtából. A korábban fontos beszerzési forrásnak számító Szlovákia például egyáltalán nem tud exportálni, csak akkora állománnyal rendelkezik, amennyivel a belföldi piacot tudja ellátni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!