2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Senkitől nem lehet több pénzt elkérni csak azért, mert Magyarországról vásárolForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-23 15:22:30
Címkék: Bihari hírek
Néhány hónapjuk maradt a cégeknek, hogy felkészüljenek: nem kínálhatnak drágább szolgáltatást a vevő lakhelyére hivatkozva.

Az Európai Bizottság hosszas tárgyalások után elfogadta a geo-blocking rendeletet, így decembertől tilos lesz a vevők indokolatlan és hátrányos megkülönböztetése az állampolgárságukra, lakóhelyükre, vagy letelepedési helyükre hivatkozva.

Az Európai Bizottság még 2015-ben kezdeményezett egy konzultációt, e szerint a fogyasztók csaknem 90 százaléka tapasztalt már hátrányos megkülönböztetést, amikor más uniós tagállamban vásárolt. Hasonló eredményre jutott az Európai Bizottság 2017-ben zárult e-kereskedelemmel foglalkozó ágazati vizsgálata is, amely szerint a fogyasztási cikkeket értékesítő kereskedők 38 százaléka gyűjt információkat a vevők tartózkodási helyéről, hogy területi alapú korlátozási intézkedéseket vezessen be.

A rendelet leginkább az online kereskedelemmel foglalkozó cégeket érintheti majd – mondta el Göndöcz Péter, a Deloitte Legal Ügyvédi Iroda partnere.

Ezután biztosítani kell, hogy a vevőnek egy olyan kereskedőtől is lehetősége legyen vásárolni, amely a vevő országába egyébként nem vállal árukiszállítást. Például, ha egy magyar vevő egy román weblapon a hazainál kedvezőbb árú terméket talál, és ezt meg szeretné venni, akkor nem tagadható meg a kiszolgálása arra hivatkozva, hogy az eladó nem foglalkozik magyarországi házhoz szállítással.

Ugyancsak tilos a megkülönböztetés az elektronikus úton nyújtott szolgáltatások igénybevétele esetén. Például, ha egy osztrák fogyasztó hosting szolgáltatást kíván igénybe venni egy magyar szolgáltatótól, akkor nem számolható fel pluszköltség azért, mert a vevő nem magyar nemzetiségű.

A kereskedő nem tehet különbséget a saját tagállamából származó és más tagállami vevők között a nem elektronikus szolgáltatások értékesítésekor, mint például a szálláshely-szolgáltatás, az autókölcsönzés, a sporteseményekre, zenei fesztiválokra vagy szabadidőparkokba szóló belépőjegyek értékesítése. Például egy fesztivál belépőjegy kedvezményének meghatározásakor nem lehet különbséget tenni az adott tagállami állampolgárok és a külföldiek között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!