2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mától vissza lehet vinni a patikákba a rákkeltő valsartan hatóanyagú gyógyszereketForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-07-30 19:37:38
Címkék: Bihari hírek
Augusztus 31-ig van erre lehetőség.

Mától vissza lehet vinni a patikákba a minőségi hibás valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszereket – közölte az OGYÉI. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet azt írja, az érintettek augusztus 31-ig bármelyik patikában leadhatják a gyógyszert, ehhez nem kell felmutatniuk a vásárlásnál kapott blokkot sem. Ugyanakkor a gyógyszertárak maximum két doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítményt vehetnek vissza betegenként, ezért a vásárlók megértését kérik.

Korábban mi is írtunk arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jelezte, hogy potenciálisan rákkeltő anyagot talált a kínai Zhejiang Huahai Pharmaceutical gyógyszeripari vállalat által gyártott valsartan hatóanyagban.

Az Európai Gyógyszerügynökség ugyanakkor jelezte azt is, hogy nincs közvetlen veszély, a betegeknek nem kell felfüggeszteniük a valsartan hatóanyagú gyógyszerek szedését, hacsak orvosuk nem utasít erre. A gyártó nem sokkal később visszahívta a hibás hatóanyagot.

Az OGYÉI akkori tájékoztatása szerint mintegy 200 ezer ember szedheti a szennyezett hatóanyaggal rendelkező gyógyszert, a valsartant ugyanis magasvérnyomás elleni gyógyszerekben használják.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!