2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Soha nem térne haza a kivándorlók közel harmadaForrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2018-08-02 20:51:59
Címkék: Bihari hírek
Több mint félmillió ember van az országban, aki gondolkozik azon, hogy kivándoroljon – ez derül ki a kis népszámlálás most nyilvánosságra hozott adataiból.

A 16–64 év közötti népesség tagjai közül 8,4 százalék tervei között szerepelt, hogy rövidebb-hosszabb időre, vagy akár véglegesen is elmegy a szülőföldről – olvasható az e heti HVG-ben. A kivándorlásról gondolkodó 542 ezres népesség többsége közel fele legfeljebb ötévi távolléttel kalkulált, 29 százalék viszont késznek mutatkozott arra, hogy „örökre” elhagyja származási országát.

A fogadó országok tükörstatisztikái alapján az EU-ban és néhány további európai államban (például Norvégia, Svájc, Izland) élő magyar állampolgárok számát 424 ezerre tették tavaly a brüsszeli statisztikusok. Az ENSZ 2017-es demográfiai jelentése 637 ezer főre becsülte a világ különböző pontjain élő, Magyarországon születettek összlétszámát, ám ebbe például az 56-osok is beleértendők.

Az Egyesült Királyság főként az érettségizetteket és a diplomásokat, s a hosszabb időn át külföldön maradni szándékozó fiatalokat vonzza, Németországot viszont jellemzően a 40–64 év közötti alapfokú vagy szakmunkás végzettségű férfiak választják, ők azonban többnyire csak egy-két évi kint tartózkodással számolnak.

A külföldön szerencsét próbálók több százezres táborához képest a visszavándorlók száma egy nagyságrenddel kisebb. 2010 és 2016 között 60 ezer olyan magyar állampolgár tért haza, aki azt megelőzően legalább egy esztendőn keresztül külföldön dolgozott, tanult.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!