2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Idén is van igény a nyári diákmunkáraForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2018-08-06 18:53:26
Címkék: Bihari hírek
A program keretében a maximum hatórás, legfeljebb két és fél hónapig tartó foglalkoztatást támogatják.

Minimum kétezer diákot kell bevonni június 18. és augusztus 31. között a nyári diákmunka program keretében, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium is támogat. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának július 20-i adatai a megyében 131 helyen összesen 1785 diák dolgozik. A programban 93 önkormányzat, 4 mezőgazdasági vállalat és 34 vendéglátó egység vesz részt, utóbbiak zömében debreceni és hajdúszoboszlói cégek.

A programban a munkáltatók a diákok után támogatásban részesülnek, ennek összege 103 és 135 ezer forint között mozog fejenként egy hónapban, attól függően, hogy az adott munka igényel-e szakképesítést vagy sem. Az előző évek tapasztalatait figyelembe véve és az ágazati munkaerőhiány kezelése érdekében ebben az évben a programot a mezőgazdaság és a vendéglátás területére is kiterjesztették.

Munkába állt sok tanuló

Idén is lehetőséget kaptak a diákok arra, hogy a nyári szünetben legfeljebb két és fél hónapig az önkormányzatoknál dolgozzanak. A nyári diákmunka programot először 2013-ban hirdette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium azért, hogy a fiatalok minél hamarabb kapcsolatba kerüljenek a munka világával. Ezzel a lehetőséggel a kötelező szakmai gyakorlatot is teljesíthetik. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kifejtette, a program célja az, hogy a fiatalok a későbbiekben a versenyszférában helyezkedjenek el.

Nincs szükség szakképzettségre

A Kormányhivataltól megtudtuk, a 16-24 év közötti, nappali tagozaton tanuló diákoknak ha szeretnének bekerülni a nyilvántartásba, a lakóhelyük vagy a tartózkodási helyük szerinti illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell jelentkezniük. A munkaközvetítésnél figyelembe veszik a feltüntetett elvárásokat és fontosnak tartják az esélyegyenlőséget.

A diákokat elsősorban szakképzettséget nem igénylő munkakörökben alkalmazzák. A program keretében a maximum hatórás, legfeljebb két és fél hónapig tartó foglalkoztatást támogatják. A szakképzettséget igénylő munkakör esetében 135 ezer 375 forint, szakképzettséget nem igénylő munkakör esetében pedig 103 ezer 500 forintos támogatást kaphatnak egy hónapban egy diák után az önkormányzatok. A mezőgazdaság és vendéglátás területén legfeljebb két és fél hónapig napi 8 órás foglalkoztatást támogatnak.

Lehetőséget biztosítanak

A Kormányhivatal célja, hogy a megyében jelentkező közel 2500 fős munkáltatói igényt kielégítve valamennyi dolgozni akaró diák számára munkalehetőséget biztosítsanak a program keretében. A támogatás időtartamáról és mértékéről a járási hivatalok döntenek, miután felmérték a munkaadó igényeit és a jelentkező diákok számát. A munkában töltött idő jellemzően 1 hónapon át napi 4 óra. A támogatás lejárta után a munkáltatók tovább foglalkoztathatják a tanulókat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!