2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nagy változás jön, új szabvánnyal küzdenek az élelmiszer-biztonságértForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2018-08-06 19:54:15
Címkék: Bihari hírek
Az élelmiszerekkel terjedő számos betegség rendszeres felbukkanása nyilvánvalóvá tette, hogy a biztonságos és fenntartható élelmiszer-termelés az egyik legnagyobb kihívás. Az ISO 22000 új kiadása időszerű választ ad a globális élelmiszer-kereskedelem élelmiszerbiztonsági kockázatainak kezelésére, írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az ISO 22000:2018 „Élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek. Az élelmiszerláncban részt vevő szervezetekre vonatkozó követelmények" című szabvány alkalmazása biztosítja az élelmiszer-eredetű veszélyek megelőzését, megszüntetését és ellenőrzését, a termelési helytől a fogyasztási pontig.

A teljes folyamatot le kell fedni

Mivel az élelmiszerbiztonsági veszélyek a folyamat bármely szakaszában jelentkezhetnek, az élelmiszerellátási láncban részt vevő minden szervezetnek megfelelő ellenőrzést kell végeznie.

Fontos megjegyezni, hogy az élelmiszer-biztonságot csak az összes fél – a kormányzati szereplők, a gyártók, a kereskedők és a végső fogyasztók – együttes erőfeszítése révén lehet fenntartani.


Az új szabvány az élelmiszerbiztonsági veszélyek állandó ellenőrzését ajánlja, amelyek a következő általánosan elismert kulcsfontosságú elemeket egyesítik: interaktív kommunikáció, rendszergazdálkodás, előfeltétel-programok (PRP-k), valamint a veszélyelemzés és a kritikus szabályozási pontok (HACCP) elvei.

Három év alatt cseréli a régit

A megjelent ISO 22000:2018 visszavonja és helyettesíti az ISO 22000:2005-öt.

A szabvány szerint tanúsított szervezeteknek a kiadástól számítva három év áll rendelkezésre az új változatra áttéréshez.

A szabvány magyar nyelvű kiadását az Agrárminisztérium finanszírozza, megjelenése – az MSZT/MB 635 „Élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek" műszaki bizottság tagjainak aktív közreműködésével – őszre várható.

A szabványról további információ a Magyar Szabványügyi Testület weboldalán olvasható.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!