2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Kilátástalanul eladósodni? Igen, így kell csinálniForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-08-21 16:24:13
Címkék: Bihari hírek
A héten először fordult elő, hogy Venezuela már a tőkét sem tudta visszafizetni egy lejáró kötvénye után – írja a Portfolio.hu a Bloomberg nyomán. A dél-amerikai ország egy augusztus 15-én lejáró kötvény után már a tőkét sem fizette vissza.

Ezzel a tavaly november óta felhalmozott adósságuk már 6,1 milliárd dollárra rúg.

Amiért a mostani eset különleges, az az, hogy eddig csak a kamatfizetésekkel maradtak el, most viszont egymilliárd dollárnyi lejárt állampapír tőkerészét, vagyis a befektetett összeget sem tudták visszafizetni. A befektetők és a hitelminősítők egyébként már tavaly ősz, vagyis az első elmaradt hozamfizetés óta szelektív államcsődnek minősítik Venezuela helyzetét.

Caracasi benzinkutas egy doboznyi bolivarral
Fotó: Bloomberg / Getty Images Hungary

Amikor az első kamatfizetés elmaradt, Nicolas Maduro elnök arról beszélt, hogy szeretné átstrukturálni az adósságukat. Erre azonban a befektetők részére eddig nem volt fogadókészség. Elemzők szerint a jó irányba mutatnak az utóbbi hetekben meghozott intézkedések, mint például az állami üzemanyagár-támogatás mérsékelése és a venezuelai devizáról öt nulla levágása. Ez azonban arra nem lesz elég, hogy visszafizesse adósságát az ország.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!