2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Havi 25 millió banki tranzakciót hajtanak végre MagyarországonForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-08-22 19:14:15
Címkék: Bihari hírek
Havi 25 millió tranzakciót hajtanak végre a banki ügyfelek Magyarországon, a bankközi átutalások száma az idei első negyedévben átlépte a 75 milliós határt - írja a szerdai Világgazdaság.

Az év első három hónapjában összeszámolt tranzakciók száma 4 százalékkal haladja meg a 2017-es év azonos időszakában mért számot, és 9,1 százalékkal magasabb a 2016 első negyedévében regisztrálthoz képest - írja az újság a Giro Zrt. által működtetett bankközi klíringrendszer (BKR) adatai alapján. A tranzakciók értékét tekintve a fejlődés még látványosabb: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint
az év első három hónapjában 26 494 milliárd forintnyi átutalás történt, ami 11,2 százalékkal haladja meg a bázisnegyedév adatait.

A tranzakciók egyre nagyobb részét napközben bonyolítják le, amin viszont változtathat az azonnali fizetési rendszer bevezetése. Az átutalási csúcs rendszerint decemberben van, három évre visszamenőleg ekkor egyetlen hónap alatt több mint 10 ezer milliárd forint folyik keresztül a rendszeren.

A BKR-ben naponta tíz alkalommal van bankok közötti elszámolás. Munkaidőben nagyjából óránként kerülnek át a rendszerbe vitt átutalási megbízások összegei a bankok között, emellett van egy éjszakai elszámolási ciklus is, jellemzően ekkor számolják el az állami kifizetéseket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!