2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Rettegés a genovai tragédia után: fadúcokkal tartják életben a recsegő-ropogó Berettyó-hidatForrás: blikk
Utolsó módosítás: 2018-08-27 18:32:29
Címkék: Bihari hírek
Recseg-ropog, rémisztő látványt nyújt a berettyóújfalui Berettyó-híd, amelyet több ponton is fagerendákkal támasztottak alá annak érdekében, hogy életben tartsák.

A több mint negyven halálos áldozattal járó genovai hídomlás tükrében nem meglepő, hogy a hangulat egyre feszültebb a környéken lakók körében, senki sem érti, hogyan engedhetik át az autósokat a láthatóan raklapokkal, különböző faszerkezetekkel biztosított hídon.

Vas László nap mint nap arra teker biciklijével: – Naponta több tucat autóbusz és kamion, s persze, személyautók hajtanak át a hídon, amely már március óta csak fél sávval üzemel. Az az érdekes, ha az ember átautózik a hídon, fel sem tűnik, hogy az alsó elemeknél milyen ordító hibák és ideiglenes megoldások látszanak. A minap kerekeztem a híd alá, s akkor vettem észre a dúcolásokat, pótlásokat – mondta a Blikknek a fiatalember, akinek az olasz hídomlás kapcsán eszébe jutott az itt fennálló veszély is. – Most félpályás útlezárás van, jelzőlámpa engedi egyik vagy a másik irányba a forgalmat. Gyakorta mentők, tűzoltók is a sorukra várnak, hiszen nem mehetnek szembe a forgalommal szirénázva sem – tette hozzá.

Vas László szúrta ki a sérüléseket, s osztotta meg a fotókat /Fotó: nyugat.hu/ Vas László


A város polgármestere is aggódik a híd állapota miatt. – A közútkezelőhöz tartozik a híd működtetése és felújítása is, én, mint városvezető, ugyanúgy szenvedő alanya vagyok a munkálatoknak, mint bármely más közlekedő. Persze, ugyanúgy aggódom, mind mindenki más, egyáltalán nem tűnik megnyugtatónak a helyzet. Már kedden újabb levelet írok, hogy megtudjam, mire számíthatunk – közölte tegnap a Blikk-kel Muraközi István Berettyóújfalu polgármestere. Hozzátette: márciusban csupán egy útfelújításról volt szó, új burkolattal, s eközben derült fény a szerkezeti elemek meghibásodásaira. Akkor döntött az útkezelő a részleges lezárás és a felújítás mellett. Először szeptemberi átadást emlegettek, ám legutóbb már a tél beálltára ígérték a befejezést.

Oldalról ez a látvány fogadja a közlekedőt, nem csoda, hogy aggódnak átkelni az ideiglenes javítás alatt álló szerkezeten /Fotó: nyugat.hu/ Vas László


Az ügyben megkerestük a Magyar Közút Zrt.-t is, amely szerint a híd nem jelent veszélyt a lakosságra. – A bontásnál felszínre kerültek az addig takart elemek egy része, például a hídfők szárnyfalai, ekkor válhatott ismertté, hogy az út bal oldalán a berettyóújfalui hídfő szárnyfalának és konzolszerkezetének újraépítése, valamint a hídfő szárnyfalvasalatának a megerősítése is szükséges. Ugyanakkor ezek nem szerkezeti elemek, azok a híd állékonyságát nem befolyásolják – közölte a cég.

A fémszerkezetek között feltűnik egy raklap is egy lyuk felett /Fotó: nyugati.hu/ Vas László


Így újul meg a sérült híd

A berettyószentmártoni hídon a felújítás tavasszal kezdődött el, egy külső kivitelező bevonásával. A munkálatok során a burkolat kopórétegét és egyes szerkezeteket cserélnek ki, valamint a hídfő mögött kiegyenlítő lemezt is beépítik. Mindkét hídfő esetében a térdfal felső, több mint egy méter magas részét elbontják, majd új térdfalat építenek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!