2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A kormány minden lehetőséget megvizsgál, az Északi Áramlat 2-t isForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-08-28 18:23:21
Címkék: Bihari hírek
A kormány „minden olyan lehetőséget megvizsgál, amely értelmezhető időtávon belül, versenyképes árakkal, valamint a forrás- és útvonal-diverzifikációt regionális és uniós szinten megvalósítva tudná emelni hazánk hosszú távú energiabiztonságát" – válaszolta Magyar Levente külügyi parlamenti államtitkár Ungár Péternek.

Az LMP-s képviselő azt kérdezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől, hogy mi a kormány álláspontja az Északi Áramlat 2 ügyében. Magyar Levente közölte: álláspontjuk szerint az Európai Unióban nincs helye kettős mércének, valamennyi energiaprojektre ugyanazoknak a feltételeknek kell vonatkozniuk.

Külügyi források szerint ez utóbbi arra vonatkozott, hogy a kormány szerint ugyanúgy kellene hozzáállnia az EU-nak az Északi Áramlat 2-höz, mint a Déli Áramlathoz. (Utóbbi az Európai Unió Nabucco projektjének versenytársa.)

Az Északi Áramlat 2 – miképpen az azonos nevű egyes számú vezeték is – orosz földgázt szállít majd Németországba. Az új vezetékpár kiépítésével Oroszország kiiktathatja Ukrajnát, mint tranzitországot, és egyetlen útvonalra terelheti az Európának szánt orosz gázszállítmányok 80 százalékát. Ezenfelül domináns helyzetbe kerülhet a német piacon, ugyanis a részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

A Wall Street Journal nemrég úgy értesült, hogy Washington szankciócsomagot készít elő az Északi Áramlat 2 ellen, amelyet heteken belül életbe is léptet. Az oroszok szerint a készülő szankciók a nemzetközi jog szempontjából törvénytelenek, és kárt okoznak a nemzetközi kereskedelemnek. Bár a szárazföldön, vagyis Ukrajnán keresztül sokkal egyszerűbb lenne akár új vezetéket is építeni, de Oroszország szempontjai annyiban érthetőek, hogy Ukrajna éveken át volt rendkívül megbízhatatlan partner, a vezetékek elavultak és nem igazán látszik, hogy az ország képes lenne megfelelő minőségre felfejleszteni azokat.

Lubmin Németország közelében 2018. augusztus 16-án, az Északi Áramlat 2 gázvezetékét helyezik a Balti-tenger tengerfenékre.
Fotó: Sean Gallup / Getty Images Hungary

Közben Oroszország és Németország is tárgyal. A Kreml szóvivője ennek kapcsán elmondta: szombati találkozójuk alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosította Angela Merkel német kancellárt arról, hogy folytatni kívánja a rendszeres párbeszédet a német üzleti élet képviselőivel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!