2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Argentína mentőövet kér az IMF-tőlForrás: index.hu
Utolsó módosítás: 2018-09-06 09:42:18
Címkék: Bihari hírek
Mauricio Macri argentin elnök csütörtökön bejelentette, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul, hogy lehívja azt az 50 milliárd dolláros készenléti hitelt, amiről még májusban egyeztek meg a nemzetközi pénzügyi szervezettel – írja a Guardian.

Argentína május 8-án folyamodott az IMF-hez támogatásért a peso gyors árfolyamvesztése miatt, amit a feltörekvő piaci befektetési eszközökből a nemzetközi tőkepiacon kivont nagy összegek idéztek elő. A még az IMF igazgatóságának a jóváhagyására váró készenléti hitelmegállapodás feltételeként Argentína költségvetési deficitje további csökkentése mellett kötelezte el magát az elkövetkező évekre.

Macri azt mondta, azért van szükség a hitel lehívására, hogy Argentína eleget tudjon tenni a 2019-es pénzügyi kötelezettségeinek. Elmondta, hogy az elmúlt héten komoly piaci bizalmatlanság volt érezhető Argentínával szemben, a hitel lehívásának a célja ezért a bizonytalanságok csökkentése. Arról nem beszélt, hogy a hitelt konkrétan mikor kapja meg az argentin állam.

Mauricio Macri
Fotó: Marcos Brindicci / Reuters

A peso szerdán 7 százalékot gyengült egy napon belül az amerikai dollárral szemben, és a kormány az inflációval sem tud mit kezdeni, ami idén eddig 30 százalék körül alakult, ami az egyik legmagasabb az egész világgazdaságban. Az IMF közölte, hogy áttekintik a kormány gazdaságpolitikai terveit, és olyan jellegű javaslatokkal készülnek, amik segítik az országot abban, hogy ellenállóbbá váljon a nemzetközi pénzpiacok feltörekvő piacok számára kedvezőtlen trendjeivel szemben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!